Bu kez de “hıyarcıklı veba” salgını

Dünya domuz gribinden sonra yeni bir kabusla karşı karşıya, ‘kara ölüm’ kapıda…

Libya’da hıyarcıklı veba salgını ortaya çıktığının bildirilmesi üzerine Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) bu ülkeye bir araştırma ekibi gönderdiği bildirildi.

VAKA SAYISI 18

DSÖ yetkilisi John Jabbour, Libyalı yetkililerin Akdeniz kıyısındaki Tobruk kentinde hıyarcıklı veba salgını olduğunu bildirmeleri üzerine bir ekibi bölgeye gönderdiklerini, sayıları 18 dolayında olduğu bildirilen vakaların Libya’da 20 yıldan uzun süredir ilk kez görüldüğünü söyledi.

Trablus yönetiminin DSÖ’den yardım istediğini bildiren Jabbour, orta çağdan beri “kara ölüm” olarak bilinen hastalığın Libya’daki “tam resmini” henüz göremediklerini, Libyalı yetkililerin açıklamasına göre şimdiye kadar biri ölümlü, 18 vakanın görüldüğünü ifade etti.

VÜCUTTA SİYAH YUMRULAR OLUŞUYOR

Vücutta siyah yumrularla kendini belli eden hıyarcıklı veba dünyada yılda 100 ila 200 kişinin ölümüne neden oluyor. Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilmezse birkaç günde ölüme neden olabiliyor.

1300’LÜ YILLARDA 75 MİLYON KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Hastalık 1347-1351 yılları arasında dünyada 75 milyon kişinin ölümüne neden olmuş, bu dönemde Avrupa nüfusunun üçte birinden fazlası yok olmuştu.

Hıyarcıklı veba hastalığın ilk kez Asya’da ortaya çıktığı daha sonra Orta Doğu, Afrika ve Avrupa’ya yayıldığı bildiriliyor.

Yeni vakaların çıktığı Tobruk kenti Mısır sınırına 125 kilometre mesafede bulunuyor.

DOMUZ GRİBİ’NİN DE YENİ TÜREVİ

Öte yandan domuz gribi virüsü H1N1’in yeni türevi belirlendi.

Brezilya Bakterioloji Enstitüsü Adolfo Lutz, Sao Paulo eyaletinde, bir hastada H1N1’in yeni bir türevinin belirlendiğini ve türeve A/Sao Paulo/1454/H1N1 adının verildiğini açıkladı.

Enstitüden yapılan açıklamada, bilim adamlarının virüsü ayrıştırmayı ve Brezilya’daki örneklerle Kaliforniya’dan gelenleri karşılaştırmayı başardıkları kaydedildi.

Açıklamada, virüsün ayrıştırılmasının Brezilya’da ortaya çıkan virüsün genetik özelliklerinin belirlenmesini sağladığı vurgulandı. Virüsün nisan ayı sonunda virüs uzmanı Terezinha Maria de Paiva ve ekibi tarafından Dünya Sağlık Örgütü’nün kurallarına uygun olarak ayrıştırıldığı da belirtildi.

Bu yeni türevin daha bulaşıcı ya da öldürücü olup olmadığı bilinmiyor.

Virüsün özelliklerini bilmek, aşı yapımında büyük önem taşıyor.

772670cookie-checkBu kez de “hıyarcıklı veba” salgını

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.