Bu kez de KKTC hellimine taktılar

Güney’de yayınlanan Fileleftheros gazetesi Kıbrıs Türk helliminin Suudi Arabistan, Kuveyt ve diğer Arap ülkelerinin pazarına girdiğini ve Rum helliminden daha ucuza satıldığını yazdığı haberinde, “Geleneksel Kıbrıs ürünü ile işgal bölgelerinde üretilen kalitesi şüpheli ürün arasındaki rekabet büyük” ifadesine yer verdi.


Haberi, “Kıbrıs Türk Hellimi Arap Ülkelerinde – Yetkili Makamlar Elleri Kolları Bağlı Duruyor” başlığıyla yansıtan gazete, Arap piyasasında bulunan Kıbrıs Türk ürünlerinden birinin adının “Almas” olduğunu ve üretim yerinin Kuzey Kıbrıs (North Cyprus) olarak belirtildiğini, Avrupa pazarları başta olmak üzere diğer pek çok pazarda Kıbrıs Türk ürünlerinin “hellim” ismini taşıdığını yazdı, şöyle devam etti:


“Ancak çoğu Kıbrıs Türk sanayi ürünleri için Kıbrıs Rum isimleri kullanıyor; Yorsan Halloumi Cheese, Bahcivan Halloumi Cheese gibi… K.T. Koop. Merk. Bankası Ltd. Süt Fabrikası ve COOP Dairy Products Industry şirketleri de Halloumi Cheezse adını kullanıyor.


Tüm Kıbrıs Sığır Üreticileri Örgütü Müdürü Nikos Papakiriaku, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hellimin AB’de menşe ismi olarak tesis edilmesi için derhal çaba harcama dışında; Kıbrıs sanayicilerini ve üreticilerini de koruması gerekir diyor. Papakiriaku, hükümetin konuyu incelemek amacıyla derhal hukukçular ataması ve bu ürünlerin ithal edildiği bütün ülkelerde gerekli girişimlerin yapılması, AB’de gerekli baskıları yapması gerektiğini söyledi.”


 

692230cookie-checkBu kez de KKTC hellimine taktılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.