Bu Kez Ekvator Köylüsü Davayı Kazandı

Ekvator’un Amazon cangılında yer alan ve adı dahi duyulmamış bir köyün halkı, yaşam koşullarına zarar verdiği için Chevron ve diğer petrol arama şirketlerine karşı direnişe geçmiş, uluslararası hukuk hizmeti veren Yeşil-çevreci ve solcu avukatların el atmasıyla dava açılmıştı.

Kanada’nın Ontario Eyaleti’nde Chevron ve ortaklarına karşı açılan dava, önceki gün sonuçlandı ve iyi haber geldi. Petrol şirketleri Amazon Ormanlarına verdikleri zarar nedeniyle Ekvator köylüsüne 9 buçuk milyar Dolar tazminata mahkum edildi. Şirketlerin parayı Ekvator hükümeti nezdinde bir özel hesaba bir yıl içinde yatırması gerekiyor.

Latin Amerika’da petrol ve maden şirketlerince zarar gören çevrelerde yaşamakta bulunan yerli halkın mücadelesine kaynakça ve deneyim olacak görünen bu dava, Latin ülkelerinde ve bilhassa Arjantin’in sol-liberal-özgürlükçü basınında geniş yer aldı.

Ekvator köylüsünün sözcüsü avukat Humberto Piaguaje’nin davayı başından beri savunduğu biliniyordu. Piaguaje, Chevron Petrol Şirketinin saldırgan ve yıkıcı bir işletmecilik sergileyerek önüne geleni yerle bir ettiğine dair açıklamaları Kanadalı hakimleri derinden etkiledi, sunulan belgeler ve kanıtları yeterli gören mahkeme uluslararası davayı sonlandırıp tazminatı hak gördü.

1993’den beri bölgede petrol arayıp çıkartan Chevron için daha evvel ABD’deki mahkemeler müracaat eden Ekvator köylüsünün bu başvuruları Amerika’da karşılık görmemişti. Bu kez Kanada’nın verdiği karar, hukuk çevrelerinde bir başarı sayılıp alkış aldı.

1575700cookie-checkBu Kez Ekvator Köylüsü Davayı Kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.