‘Bu kriz Türk işgali gibi’

Financial Times, bu karar ışığında ‘Kıbrıs kurtarma paketi alan dördüncü ülke olmaya biraz daha yaklaştı’ yorumunu yptı…:

Avrupalı kaynakların Lefkoşa yönetimi ile bu konuda bir görüşme olmadığı açıklamasını aktaran gazete; Kıbrıs’ın başının üç ayrı alanda birden dertte olduğunu belirtti.

“Kıbrıs’ta ters gidebilecek her şey ters gitti, hem de 15 günde.” diyen gazete bu sorunları “Kıbrıs bankalarının elindeki Yunan tahvilleri, hükümetin bütçe açığını düşürmeye yönelik kemer sıkma paketine muhalefetin yarattığı siyasi kriz ve kilit enerji santralının havaya uçması” diye değerlendirdi.

Avrupa’da Yunanistan’a en fazla borç veren üç ve yedinci bankanın adada olduğunu belirten Financial Times, Merkez Bankası başkanının durumu ‘Türk işgali gibi’ diye ifade ettiğini aktardı.

Gazete bunun hükümetin istifasını getireceğini öngörerek şöyle aktaardı:

“Baskılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Dimitris Hıristofyas’ın bugün yapılacak toplantıda tüm kabinenin istifasını isteyeceği açıklandı. “Kıbrıs girdaba düşen bir sonraki ülke olabilir” uyarısında bulunan Daily Telegraph, ön sayfasındaki haberinde ise “borç korkusu küresel piyasaları paniğe sevketti” başlığına yer vermiş.

Atlas Okyanusu’nun iki yakasındaki siyasetçilerin borç krizleri üzerindeki kontrollerini kaybetmeye başladığı endişeleri doğrultusunda küresel borsalar düşüşe geçti. Yatırımcıların açıklanalı bir hafta olan Avrupa’nın 159 milyar euro’luk Yunan paketine güvenini yitirmesi ardından İngiltere, Almanya, Fransa ve İspanya’da borsalar yüzde 1’den fazla değer kaybetti. Yatırımcıları huzursuz eden bir diğer unsur da ABD’de Başkan Obama ve Cumhuriyetçiler arasında süregiden açmaz…”

“Amerika bu krize çözüm bulacak, o zaman da odak yeniden Avrupa’ya dönecek” diyor gazete. Ancak Daily Telegraph’a göre Almanya Maliye Bakanı şimdiden, her başı sıkışan Avrupa ülkesini kurtaracak bir açık çek vermediklerinin altını çizdi…

1301470cookie-check‘Bu kriz Türk işgali gibi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.