Bu seçim başka seçim

Kıbrıs Türk siyasi tarihinin 11. genel seçimini yapacak.

İrsen Küçük Başkanlığındaki Ulusal Birlik Partisi (UBP), Özkan Yorgancıoğlu başkanlığındaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Serdar Denktaş başkanlığındaki Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG), İzzet İzcan başkanlığındaki Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve Mehmet Çakıcı başkanlığındaki Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ile 7 bağımsız adayın yarışacağı seçimlerde yüzde 5 seçim barajını aşan partiler ve adaylar, oy oranına göre Meclis’te temsil edilecek.

Sürpriz sonuçlara gebe bir seçim olacak bu. Görüştüğümüz herkeste aynı kanı mevcut. Kararsızlar çok, karma kullanacak ta…

Seçim atmosferini son bir kez daha değerlendirecek olursak, bir yıldır kurultayla oturup kalkan KKTC, tüm enerjisini o dönem harcamış olmalı ki, öyle coşkulu bir seçim hazırlığı yapılmadı.

Ne şaşalı Ramazan davetleri, ne öyle eskisi gibi köy gezileri… Olmadı değil, oldu ama eski dönemlerin coşkusundan çok uzaktı…

Seçmende aynen siyasetçi gibi bir türlü seçim moduna giremedi bir türlü. Dediğimiz gibi, kararsızlar çok, karma kullanacaklar diğer yıllara nazaran artmış durumda. Buradaki sıkıntı, karma oy kullanacak kişilerin sadece bir partinin adayına değil, diğer partilere de tik atacak olması.

Hatırlatalım; Oyunu inandığı, seçtiği bir siyasi partiye vermek isteyen seçmenler “evet” mührünü basarak oyunu kullanmış olacak.

“Evet” mührünü kullanan seçmenler, mühür vurduğu siyasi partiden olmak kaydıyla bazı adaylar için tercih hakkı kullanabilecek. Burada “evet” mührü basılan siyasi parti dışından bir aday tercih edilemeyecek.

Şayet tercih hakkı kullanılacaksa, o siyasal partinin oy kullandığınız ilçede göstermiş olduğu aday sayısının yarısı için mutlaka tercih kullanılacak.
Karma oy kullanmak isteyen kişi ise “evet” mührünü kullanamayacak.

Karma oyun geçerli olabilmesi için seçmenin oylarının tümünü aynı siyasi partinin adaylarına vermemesi, oylarını farklı siyasi partilerin adayları arasında bölüştürmesi gerekiyor. (Bağımsız adaylara da oy verilebilecek.)

Unutulmaması gereken bir başka husus, karma oy kullanacak adayların, en çok ilçenin Cumhuriyet Meclisi’ne göndereceği milletvekili sayısı kadar adaya oy verebileceği ve en az bu sayının yarısı kadar adaya oy vermek zorunda olduğu.

Örneğin, Girne ilçesinin Cumhuriyet Meclisi’ne göndereceği milletvekili sayısı 10 olduğuna göre, karma oy kullanacak seçmen en az 5 adaya en çok 10 adaya oy vermek zorunda. 4 veya 11 adaya oy verildiği takdirde pusula geçersiz sayılıyor.

Görüldüğü üzere karma oylar bazı seçmenlerin kafasını karıştıracak gibi. Şahsi fikrim, bu seçimde hayli geçersiz oy çıkacak.

Bir başka seçim tartışması, öfkeli seçmenlerin “size oy moy yok” türü konuşmaları. Öfkelerinde haklı olsalar da sandığa gitmemenin haklı bir yanı yok.

Azgelişmiş demokrasilerde görülen bir durum olan sandık boykotu halinde bu halkı temsil etmesi gereken insanlar nasıl seçilecek, sormak lazım. Halkın büyük kısmı oy vermezse, halkın kendi kendini yönetmesi mümkün olmadığı gibi, bu durumda demokrasiden de bahsetmek mümkün olmaz. Dolayısıyla totaliter veya otoriter rejimlere giden yol açılmış olur.

Son söz; Oy, halkın sesini duyurabileceği en etkili yollardan biridir. Kızdığınız partiye öfkenizi sandıkta gösterir, sempati duyduğunuz partiyi sandıkta desteklersiniz. O nedenden dolayı, oy vermenin hiçbir şeyi değiştirmeyeceği yanlış bir inanıştır. Oy vermek, vatandaşın ne istediğini anlatması, “senden memnun değilim” veya “sana güveniyorum” demesi demektir. Oy vermeyenin şikayet etmeye de hakkı yoktur.

1621180cookie-checkBu seçim başka seçim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.