Bu sezon turist gelmedi, o zaman inşaat yapalım!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın Kaş ilçesinde her yıl 15 Mayıs’ta başlayan inşaat yasağının bu yıl turist yok diye 15 Haziran’a kadar uzatıldığı ortaya çıktı.

Antalya’da korona virüsü salgını nedeniyle turizm sezonunun açılışı uzayınca 15 Mayıs’ta başlaması gereken inşaat yasağı da 15 Haziran’a kadar uzatıldı. Son yıllarda plansız, çarpık ve kaçak yapılaşmayla gündeme Kaş ilçesinde Kaymakamlık tarafından ilgili kurumlara gönderilen resmi yazıda, “Bilindiği üzere tüm dünyayı etkileyen Coronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle turizm hareketleri durma noktasına gelmiştir. Yaşanılan bu olağanüstü durum sebebiyle inşaat faaliyeti kısıtlamalarına 15 Haziran 2020 tarihinden başlanacağı bildirilmiştir” denildi. Salgın günlerinde bile hızını kesmeyen Kaş’taki inşaat faaliyetlerinin yeterince denetlenmediğini savunan sivil toplum örgütleri, geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurarak kaçak inşaatların arttığına dikkat çekmiş ve önlem alınmasını talep etmişti. 

Antalya’nın önemli turizm merkezlerinden biri olan Kaş ilçesinde her yıl Mayıs ayının 15’i ile Ekim ayının 15’i arasında kısıtlama getirilen inşaat faaliyetlerinin süresi bir ay daha uzatıldı. Gerekçesi ise bu yıl korona virüs salgını nedeniyle turizm sezonunun geç başlayacak olması.

KAŞ’TA İNŞAAT SEZONU BİR AY DAHA UZATILDI

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 28 Nisan 2020 tarihinde aldığı ‘İnşaat Faaliyetleri’ kararına göre, turizmi olumsuz etkilediği, görüntü ve çevre kirliliğine neden olduğu için her yıl 15 Mayıs’ta kısıtlama getirilen inşaat faaliyetleri bu yıl 1 ay daha uzatıldığı ortaya çıktı.

‘TURİZM DURMA NOKTASINA GELDİ, İNŞAATA DEVAM EDELİM’

Kaş Kaymakamlığı’nın ilgili kurumlara gönderdiği 30 Nisan 2020 tarihli resmi yazıda, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün aldığı karara atıfta bulunularak şöyle denildi: “Ülkemizde turizmin sürdürülebilir niteliğe kavuşturulması ve marka haline getirilip kalıcı niteliğe sahip olmasının sağlanması amacıyla, turizm sezonu olarak nitelendirilen 15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasında inşaat faaliyetlerine kısıtlama getirildiği ilgi yazı ile bildirildiğini; bilindiği üzere tüm dünyayı etkileyen Coronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle turizm hareketleri durma noktasına gelmiştir. Yaşanılan bu olağanüstü durum sebebiyle inşaat faaliyeti kısıtlamalarına 15 Haziran 2020 tarihinden başlanacağı bildirilmiştir.”

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İNŞAAT KONUSUNDA YETKİLİLERİ UYARMIŞTI

Kaş’taki sivil toplum örgütleri ilçedeki inşaat faaliyetlerinin salgın döneminde bile hız kesmemesinden yakınarak geçtiğimiz ay ilgili kurumlara dilekçe ile başvuruda bulunmuştu. Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilen dilekçede, tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli bir turizm merkezi olan Kaş’ın yoğun ve kontrolsüz bir yapılaşma baskısıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekilerek, “İçinde bulunduğumuz zorlu korona salgını günlerinde dünya durmuş, tüm sektörler durmuş ancak her nasılsa kaçak inşaat yapımları durmak bir yana son hızla devam etmektedir” ifadelerine yer verilerek kaçak ve kontrolsüz inşaatların önüne geçilmesi uyarısında bulunulmuştu.

BAKAN ERSOY: ‘TURİZM SEZON 28 MAYIS’TA AÇILABİLİR’

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı bir televizyon programında turizm sezonunun 28 Mayıs’ta açılabileceğini dile getirmesi kafaları karıştırdı. Bir yandan Kaş’taki inşaat yasağının süresi bir ay uzatılarak 15 Haziran’a kaydırılırken, Mayıs ayı sonunda turizm sezonunun açılacağına yönelik açıklamalar karşısında çelişki yaşayan Kaş turizm esnafı belirsizlik içerisinde.

TURİZM ESNAFI KAYIT DIŞI MÜŞTERİ ALAN APARTLARDAN ŞİKÂYETÇİ

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz turizm esnafları geçtiğimiz yıl Ekim ayı sonunda sezon kapanışı yaparak iş yerlerine kilit vurduklarını söylüyor. Korona virüs salgınıyla birlikte Mart ayından bu yana da yeni sezonun açılmasını beklediklerini dile getiren işletmeciler, salgından dolayı uygulanan tedbirler kapsamında otel ve pansiyonların müşteri almasına izin verilmezken ilçedeki çok sayıda kayıt dışı evin (kaçak apart) müşteri aldığından dert yanıyor. Denetimlerin yetersiz olduğuna işaret eden işletmeciler, Kaş ve Kalkan bölgesindeki kayıt dışılığın giderilerek turizm esnafının daha fazla mağdur edilmemesi çağrısında bulunuyor.

2416910cookie-checkBu sezon turist gelmedi, o zaman inşaat yapalım!
Önceki haberYurttaş mı, Tüketici mi? 
Sonraki haberFacebook Amazon’a rakip ‘Facebook Shops’u tanıttı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.