Budapeşte İstanbul’un teklifine sıcak

Avrupa’da ve dünyada önemli bir yere sahip, 1782 yılında József Nádor Teknik Üniversite (Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet) olarak kurulup, 1949 yılında ismi değiştirilen Budapeşte Teknik Üniversitesi (BME) ile İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği oluşturuyor.

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz Budapeşte Teknik ve Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Gábor Péceli’yi makamında ziyaret etti. Fahri Konsolos Osman Şahbaz’ı üniversite kapısında Ulaştırma ve Araç Mühendisliği Dekanı Doç.Dr. Varga István ve Dr.Farkas Bálint karşıladı. Görüşmede DEİK – DTİK Budapeşte şehir temsilcisi Ali Mercan’da hazır bulundu.

Rektör Prof.Dr.Gábor Péceli Budapeşte Teknik Üniversitesi (BME) ile ilgili detaylı bilgi sundu. Macaristan’daki mühendislik diplomalarının büyük çoğunluğunun kendi üniversitelerinden alındığını, Fizikçi Gábor Dénes, Kimyacı Oláh György, Fizikçi Wigner Jenő üç Nobel ödüllü bilim adamı yanında onsekiz Olimpik spor dalında altın madalyamız bulunduğunu ve başarılı dünya üniversiteleri sıralamasında her daim ilk üçyüzün içinde olduklarını belirtti.

Prof.Dr. Péceli şöyle devam etti:

“Üniversitemiz bünyesinde bulunan 10 farklı fakültemizde 50 ülkeden, binikiyüzden fazla yabancı uyruklu öğrencimizle, 24 000 öğrencimize ve 1500 eğitmenimizle eğitim vermekteyiz. Son yıllarda Brazilya’lı öğrencilere hükümetimiz çok ciddi burs kampanyası başlattı. 400’den fazla Brezilya’lı öğrenci üniversitemizde eğitim görmektedir. 2008 Yılında Dünya Üniversiteler Arası Olimpiyatlarına (IFIUS) ev sahipliği yaptık. Sadece eğitim ve bilimde önde değiliz. Spor, kültür ve sanat alanında da bir çok başarılarımız mevcut.Üniversite binamız 1987 yılında UNESCO tarafındam Dünya Mirası Listesine alınmıştır. Tuna Nehri kenarındaki Macar Milli Parlamentomuzun mimarı da bizim üniversitemizdendir. Almanya ve Kore başta olmak üzere yirmiden fazla üniversite ile aktif düzenli işbirliği yürütüyoruz. Üniversite kampüsümüz içinde beş öğrenci yurdumuz bulunmaktadır. Bunlarla birlikte Audi otomobil motorlarının test merkeziyiz…”

Fahri Konsolos Osman Şahbaz da şunları söyledi;

“Sayın rektör bu imkanı bize verdiğiniz için size teşekkür ederim. 1911 Yılında kurulan Yıldız Teknik Üniversitemiz (YTÜ) rektörü Prof.Dr. İsmail Yüksek’i Macaristan İstanbul Başkonsolosu Hendrich Balázs ile ziyaret etmiş, BME ile işbirliği önerisinde bulunmuştuk. YTÜ’de 35 000 öğrenci, 4 500 çalışan, 10 fakülte ve 300 inovatif firmanın bulunduğu çok modern Teknopark bulunmaktadır. 500 Erasmus öğrencisi bulunuyor. Ayrıca 10 12 Nisan 2015 tarihinde ‘inovatif düşün geleceği yakala’ konulu panel gerçekleşecek. Bu panele 90 farklı ülkeden 5’er öğrenci ile temsil edileceği bu panele Macaristan BME’den de 5 öğrenciyi davet ederek, misafir etmek istiyoruz. Şöyle düşünüyorum İstanbul’da bir pırlanta var, Budapeşte’de bir pırlanta var. Bu iki pırlanta yanyana daha şık duracaktır. İki üniversite birçok bakımdan birbirine o kadar çok benziyor ki, birbirine katacağı birçok değer olacaktır. Birbiri ile kuzen olan iki dost ülkenin yöneticilerinin her geçen gün daha yakınlaştığına mutlulukla şahitlik ediyoruz. Dün Başbakanımız Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu Budapeşte’de Başbakan Orban Viktor’un resmi misafiriydi. Dış ticaret hacmimizin büyütülmesi hedefini koydular. Bu hedefi her alandaki temsilciler olarak bizler katkı vermeliyiz. İki kıymetli üniversitemizin işbirliği noktasında üzerime düşen her görevi yerine getirmeye hazırım.”

Görüşme sonrasında Rektör Prof.Dr. Gábor Péceli üniversitenin 233 yıllık tarihini anlatan ”Műegyetem a Történeti Campus” isimli kitap hediye etti. Fahri Konsolos Osman Şahbaz’da YTÜ ”Yıldızlar” ve MMG ”Mimar ve Mühendis” dergileri ile birlikte Kayseri Erciyes Dağını kompozite eden porselen tabak hediye etti. Heyet BME kampüsünü gezdi. Kampüs içerisinde eğitim için kullanılan, Macaristan’daki ikinci Nükleer Enerji Reaktörünü gezerek bilgi aldıktan sonra üniversiteden ayrıldı.

770160cookie-checkBudapeşte İstanbul’un teklifine sıcak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.