Budist Rahiplerden Burma’lı Müslümanlar için anlamlı dua

Budist rahip Daya Kusala, Rohingyaları Budist rahiplerin öldürdüğüne inanamadıklarını çünkü Buda’nın kendilerine sevgiyi öğrettiğini ifade etti. Burma’daki bu anlaşmazlığın Endonezya’yı etkilememesi gerektiğini burada her zaman olduğu gibi tüm dinlere mensup kişilerin uyum içinde yaşadığını vurguladı.

Mendut tapınağında toplanan budistleri Endonezya Budist Konseyi başkanlığında 9 ayrı grup yönetti. Töreni yöneten rahip duasında Allahtan Endonezya’yı doğal afetlerden koruması kadar etnik, dini, ırk ve azınlıklar arasındaki çatışmalardan koruması içinde istekde bulundu.

Tören sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi.

Rahip Wongsin Labiko Mahatera Budanın aydınlanma anı olan 11:24: 39 ‘a kadar meditasyonu yönetti ve o an geldiğinde Budist Konseyi başkanı 3 kere gonk çaldı. Uluslararası Budist Konseyi başkanı Tadissa Paramitha ise öğretinin yarım yamalak değil tam olarak öğretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Tapınaktaki tören kutsal suya ve kutsal ateşe doğru yürünmesi ile devam etti, yaşam ve umutların aydınlanmasını sembolize eden 1000 dekoratif lambanın gökyüzüne doğru bırakılması ile sona erdi.

Dünya barışı için

Waisak günü Asya Budistleri için en önemli dini gün. Endonezyanın yanı sıra, Sri Lanka, Bangladeş, Singapur, Tayland ve Kamboçya’da da kutlanıyor. Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte Mayıs’taki ilk “tam ay” günü kutlanması gelenek. Bu günde budistler asil bir hayat sürmede kararlılık gösterme, zihinlerini dinlendirme ve geliştirme, insanlık için sevgi, aşk, nezaket ve barış için çaba gösterme gibi ilkeleri tekrar gözden geçirerek bunlara bağlılıklarını tazeliyorlar.

________________

[email protected]

1551040cookie-checkBudist Rahiplerden Burma’lı Müslümanlar için anlamlı dua

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.