Bugün 1 Mayıs, bizim bayramımız…

Taksim Anıtı’na 1 Mayıs İşçi Bayramı münasebetiyle işçi sendikaları ve dernekleri çelenk bıraktı.

Sırrı Süreyya Önder ve Sabahat Tuncel Taksim’de yapılan 1 Mayıs kutlamalarını değerlendirdi.

İstanbul, güneşli bir pazar gününde 1 Mayıs Bayramı’nı kutluyor. Kutlamaların merkezi Taksim Meydanı, 1977’deki kutlamalarla aynı tasarımla güne merhaba dedi. Kürsü 1977 yılıyla aynı yerde ve AKM’ye ünlü 1 Mayıs afişi asıldı.

Taksim Meydanı’na ulaşan tüm yollar saat 07.00 gibi araç trafiğine kapatıldı, meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı. Polisler köpeklerin yardımıyla meydanda ve platformda bomba araması yaptı.

Sendikalar, siyasi partiler ve dernekler ile çeşitli sivil toplum örgütleri meydana yürümek için kortej oluşturdu. DİSK, CHP ve DSP Şişli Halaskargazi Caddesi’nden, TÜRK-İŞ Dolmabahçe’den, HAK-İŞ Mete Caddesi’nden, KESK ve BDP de Şişhane’de toplandı ve Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde oluşturulan DİSK kortejinin başında, eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman Çelebi ile konfederasyon yöneticileri yer aldı.

Taksim Mete Caddesi üzerinde toplanan HAK-İŞ konfederasyonuna bağlı sendikaların üyeleri de ”Emek, Barış, Özgürlük ve Demokrasi İçin 1 Mayıs” yazılı pankartın arkasında sıralandı. Davul ve zurna eşliğinde bir süre eğlenen grup, polis kontrol noktasından geçtikten sonra Taksim Meydanı’na ulaşmak üzere yürüyüşe geçti.

ÖNDER VE TUNCEL KORTEJDE

Şişhane’de toplanan KESK ve BDP kortejinde İstanbul bağımsız milletvekili adayları Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel de yer aldı.

MEHTERAN TAKIMI ÇALDI

Mete Caddesi üzerinden meydana gelen HAK-İŞ konfederasyonunda ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganları atıldı, kortejdeki mehteran takımı çeşitli marşlar çaldı.

Sendikalar dört koldan meydana ilerlerken İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da alınan güvenlik önlemlerini yerinde denetledi.

KAZANCI YOKUŞU’NDA İZDİHAM

Sendikaların dört koldan meydana yürüyüşü sürerken protokol Kazancı Yokuşu’nda hayatını kaybedenler için kırmızı karanfil bıraktı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından karanfil bırakılırken izdiham yaşandı.

KIRMIZI GÜLLER ÜZERİNE 1 MAYIS

Gülüp oynayarak akın akın Taksim’e gelen işçiler meydanı doldururken, geleneksel Taksim Anıtı’na çelenk bırakma seramonisi bu yıl da gerçekleşti. Kırmızı güllerin üzerine yazılmış 1 Mayıs çelengi Taksim Anıtı’na bırakıldı.

KÜRTÇE ŞARKI ÇALINDI

Taksim yükünü alırken, alanda rengarenk görüntüler dikkat çekiyor. Meydanda bu yıl Kürtçe şarkı da çalındı. Sahneden yükselen şarkılara işçiler halaylarla eşlik ediyor.

AK PARTİ DE MEYDANDA

Törene AK Parti’den ilk kez kalabalık bir katılım oldu. Feyzullah Kıyıklık, İbrahim Yiğit gibi isimler dikkati çekti. CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen, Bayram Meral ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de var.

EZELİ RAKİPLER KOLKOLA MEYDANA

Beşiktaş, Galatasaray ve Fenarbahçe taraftarları 1 Mayıs için kolkola Taksim Meydanı’na yürüdüler.

YAĞLI DİREKLERE TIRMANDILAR

İlgisiz kişilerin girişlerinin engellenmesi amacıyla Cumhuriyet Anıtı’nın çevresi güvenlik kuvvetlerince 3 sıra bariyerle çevrildi.

Anıtın alt kısımlarındaki mermerlere de anıta çıkışların engellenmesi amacıyla yağ sürüldü. Bu önlemlere rağmen bazı kişilerin ellerindeki döviz ve flamalarla anıta tırmandıkları ve kutlamayı buradan izledikleri görüldü.

İZMİRDE KUTLAMALAR GÜNDOĞDU MEYDANINDA

İzmir’de 1 Mayıs kutlamaları Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak. Kutlamalar saat 13.30’da başlayacak.

ANKARA’DA 1 MAYIS KUTLAMALARI SIHHIYE MEYDANI’NDA

Ankara’daki 1 Mayıs kutlamalarına katılacaklar Gar binası önünde toplanmaya başladı.

Sıhhiye Meydanı’ndaki mitinge katılacak Türk-İş, DİSK, KESK, bazı siyasi parti, meslek ve demokratik kitle örgütleri, toplanma yeri olan Gar önünde biraraya geldi.

Burada oluşturulan kortejin önünde ”Yaşasın 1 Mayıs, Birlik, Mücadele, Dayanışma” yazılı pankart yer alıyor.Çeşitli dövizler taşıyan katılımcılar, slogan atarken, davul zurna eşliğinde hayal çekiyor.

Sıhhiye meydanındaki mitingin 14.00’da başladı.

BDP’DEN DE MESAJ

Ortak mesajlarda 1 Mayıs’ın bayram havasında kutlanması ve 1977’deki katliamı yapanların adalete teslim edilmesi öne çıktı. Sürprizi BBP yaptı, yayımlanan mesajda “1 Mayıs bütün işçilerin bayramıdır, kutluyoruz” denildi.

İLGİLİ ARAŞTIRMA:
– 15/16 Haziran 1970?
– Dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs

1290690cookie-checkBugün 1 Mayıs, bizim bayramımız…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.