Bugün 1 Mayıs! İşçinin ve emekçinin bayramı!

Konfederasyonlar, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na 3 ana koldan girecek. Emekçiler belirlenen noktalarda, saat 10.00’dan itibaren toplanmaya başlayacak. DİSK ve KESK Şişli-Mecidiyeköy güzergahından, Türk-İş ve Kamu-Sen Unkapanı Köprüsü üzerinden, Hak-İş ve Memur-Sen de Dolmabahçe’den saat 11.00’da yürüyüşe başlayacak.

Türk-İş ile birlikte CHP, ÖDP, İP, EMEP, Türkiye Birleşik İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, İşçi Cephesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği yürüyecek.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), DSP, Türkiye Değişim Hareketi, odalar ve dergiler DİSK ve KESK ile TKP de Hak-İş ve Memur-Sen ile birlikte yürüyerek Taksim’e çıkacak.

3 koldan gelen yürüyüş kortejlerinden Şişhane’den alana girecek olan grup Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü önünde, Şişli’den gelen grup Harbiye’de TRT önünde, Dolmabahçe’den gelen grup da Gümüşsuyu İTÜ önünde arama noktasından geçecek.

Her 3 grup Taksim’e giriş noktasında bekletilecek. Şişhane yönünden gelen grup çiçekçilerin önünde, Şişli’den gelen grup PTT önünde, Dolmabahçe’den gelen grup da Vakıflar Bankası önünde bekleyecek. Burada yapılacak anons ile konfederasyonların ve sendikaların genel başkanları, siyasi parti temsilcileri, bakanlar, milletvekilleri ve yabancı konuklar saat 12.00’de Kazancı Yokuşu’na gelerek 1977 yılı 1 Mayısında hayatını kaybeden emekçileri anmak için saygı duruşunda bulunup karanfil bırakacak. Ardından sadece konfederasyonların genel başkanları Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’na 1 Mayıs çelengini bırakacak ve burada İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından saygı duruşunda bulunacak.

Buradaki törenin ardından konfederasyon ve sendika genel başkanları, siyasi parti temsilcileri, AKM önüne kurulan kürsünün önünde yerini alacak. Kortejler ise saat 12.20 ile saat 13.00 arasında alanda kendileri için belirlenen yerlerde yerlerini alacak. Türk-İş ve Kamu-Sen alanın ortasında, Hak-İş ve Memur-Sen alanın sağında, DİSK ve KESK ise solunda yerini alacak.

TİMUR SELÇUK VE RUHİ SU KOROSU KONSER VERECEK

Kortejlerin yerini almasının ardından etkinlik programı saat 13.00’de başlayacak. Türk-İş ve DİSK’ten birer işçi, ortak hazırlanan 1 Mayıs bildirisini okuyacak.

Ardından Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu konser verecek. Selçuk, kürsüye kurulan piyano eşliğinde 1 Mayıs Marşı’nı çalıp söyleyecek.

Konserin ardından 6 işçi ve memur konfederasyonu genel başkanları 5’er dakikalık konuşma yapacak. Etkinlik, verilecek konserin ardından sona erecek.

Alandaki gruplar da Taksim’den Şişli istikametine, Tarlabaşı üzerinden Aksaray yönüne, Mete Caddesi’nden de Beşiktaş yönüne doğru dağılacak. Bu üç noktanın dışında diğer tüm güzergahlar yaya ve araç trafiğine kapalı olacak.

DÜNYA’DA 1 MAYIS

1 Mayıs, Birinci Enternasyonel’i kuran Uluslararası İşçi Derneği “Bütün ülkelerin İşçileri Birleşiniz” sloganıyla ortaya çıkarak, işçileri küresel anlamda örgütlemeyi amaçladı.

ABD’de iç savaşın faturası işçilere yıkılmaya çalışılırken, işçiler 8 saatlik ücret hakkı için direnişe geçti. Olaylar sonunda Parsons, Spies, Fischer ve Engel isimli dört işçi önderi idam edildi.

1888 Aralık ayında toplanan ABD İşçi Federasyonu 8 saatlik işgünü elde edilinceye kadar, her yıl 1 Mayıs’ta kitle gösterileri düzenleme kararı aldı.

Aynı aylarda birbirinden habersiz olarak Fransız ve Belçika İşçi Sendikaları Konfederasyonları sekiz saatlik işgünü için savaştı. 14-21 Temmuz 1889’da Paris Kongresi ile kuruluşu gerçekleştirilen II. Enternasyonal, 1 Mayıs’ı işçi sınıfının uluslararası birlik ve dayanışma günü ilan etti.

1919 yılında Uluslararası çalışma örgütü’nün (ILO) kuruluş kongresinde 8 saatlik işgünü kararı alındı.

TÜRKİYE’DE 1 MAYIS

1 Mayıs Kutlamaları: Amele Bayramı adıyla ilk kez 1921’de kutlandığında İstanbul işgal altındaydı. 1923 İktisat Kongresi’nde “1 Mayıs Amele Bayramı” adıyla yasalaştı. 1925 yılı 1 Mayıs kutlamalarında dağıtılan bir bildiri gerekçe gösterilerek 50 yıllık yasak süreci başladı.

Gösteriyi düzenleyenler tutuklanmaya başladı. 1935’te hükümet “Bahar Bayramı” olarak adını değiştirerek genel tatil ilan etti.

1976’da ilk kez İstanbul’da kitlesel olarak kutlandı. 1977 yılı kutlamaları ise tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçti. Bazı binaların üstünden ateş açılması sonucu çıkan panik ve kargaşa nedeniyle 34 göstericinin yaşamını yitirdiği polis kayıtlarına geçti.

1979’da sıkıyönetimin sokağa çıkma yasağına karşın TİP Başkanı Behice Boran, TSİP Başkanı Ahmet Kaçmaz, DİSK Başkanı Abdullah Baştürk ile bazı sendikacı ve göstericiler yasağa uymadıkları için tutuklandılar.

1980 Askeri Darbesi 1 Mayıs kutlamalarını süresiz yasakladı. 1981’de de 1 Mayıs’ı tatil olmaktan çıkardı.

1 Mayıs 1996’da İstanbul Kadıköy’deki kutlamaları da 3 gösterici yaşamını yitirdi.

2009’da 1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Günü” olarak tatil ilan edildi. Bir yıl önce olduğu gibi işçi örgütlerinin 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçi Bayramı’nın Taksim’de kutlanması ve 1977’de bu meydanda katledilenlerin anılmasınında ısrar etmesine karşın, Cumhurbaşkanı Abdullah GÜl, AKP iktidarı bu taleplere karşı çıktı. İstanbul Valisi Muammer Güler ancak sembolik bir ekibin Taksim’de kutlama yapabileceğini açıkladı.

1 MAYIS MARŞI

Günlerin bugün getirdiği baskı zulüm ve kandır
Ancak bu böyle gitmez sömürü devam etmez
Yepyeni bir hayat gelir bizde ve her yerde

1 Mayıs 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı
Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

Yepyeni bir güneş doğar dağların doruklarından
Mutlu bir hayat filizlenir kavganın ufuklarından
Yurdumun mutlu günleri mutlak gelen gündedir

1 Mayıs 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı
Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

Vermeyin insana izin kanması ve susması için
Hakkını alması için kitleyi bilinçlendirin
Bizlerin ellerindedir gelen ışıklı günler

1 Mayıs 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı
Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

Ulusların gürleyen sesi yeri göğü sarsıyor
Halkların nasırlı yumruğu balyoz gibi patlıyor
Devrimin şanlı dalgası dünyamızı kaplıyor

Gün gelir gün gelir zorbalar kalmaz gider
Devrimin şanlı yolunda bir kağıt gibi erir gider

1503630cookie-checkBugün 1 Mayıs! İşçinin ve emekçinin bayramı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.