Bulanık gözlerin daha açık bir resmi

yaşlıda görüş kaybı  ve körlük  nedenine yol açan kataraktların içine daha fazla anlayış sağlar.


Bir katarakt, göz merceği içinde  kristallin ( göz merceğinden elde edilen bir globülin )  proteinlerin  yüksek derecede sıralı montajında bozunumundan sonuçlanır. Normal olarak, sıralı yapı,   merceklerin temiz  ve   etkin bir şekilde ışığı iletebilmesini  korur. Bununla beraber, kristallinler,  merceklerin opak (ışıkgeçirmez) olmasına ve bunun yerine  ışığı  dağıtmasına  neden olarak kademeli bir şekilde, yaşlanma anında, çalışamaz duruma gelir. Yaş yanında, şeker hastalığı, ultraviyole radyasyon,  kortikosteroid benzeri ilaçlar gibi diğer risk faktörleri de kataraktlara katkıda bulunabilir.


Kataraktların kendileri gibi, onların oluşumunu yöneten tam mekanizmalar bulanıktır, fakat Krishna Sharma ve meslekdaşları, kristallinin  ufacık parçalarının bu sürece fazlasıyla katkı yaptığını buldu.


İnsan donör (verici) merceklerinin bir aralığını karşılaştırdılar ve  yaşlanmış ve katarakt mercekleri, genç merceklere göre karşılaştırarak,    yaklaşık olarak dört katı kadar kısa (~10-20 amino asitler) kristallin  parçaları biriktirdiğini  buldular. Bu parçalar, doğal şekil ve organizasyonlarının bozulmasına yol açmış ve çözülemez olmalarına neden olan    tam-uzunluk kristallinlere  kolayca bağlayabilir.


Alaylı biçimde, bu minicik parçalar, sağlıklı kalması için gözün çabalarının bir  yan ürünüdür. Bir kristallin bozulduğu zaman, diğer proteinler, onu yok etmek için, yukarı çiğner; fakat,  bazen,  daha büyük zarara neden olabilen küçük parçalar bırakan,  süreç tam değildir.


* İngilizce Öğretmeni  Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’ den çevrilmiştir.
E-mail: [email protected]
Web sitesi: http://www.pekiyi.150m.com

707170cookie-checkBulanık gözlerin daha açık bir resmi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.