Bulgaristan sandık başında

Bulgaristan Seçmenler hem cumhurbaşkanlığı, hem de yerel seçimler için oy veriyor. Bulgaristan’da 2 ayrı seçim heyecanı var. Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşı Türkler oy kullanmaya başladı.

Yaklaşık 7 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, hem yeni cumhurbaşkanı hem de belediye başkanları seçiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2 turda gerçekleşecek. İlk turda yüzde 50 oy oranını geçen olmazsa, 30 Ekim Pazar günü yapılacak 2’inci turda en yüksek oy oranını alan 2 aday yarışacak. Hiçbir adayın ilk turda yüzde 50 oy oranına ulaşması beklenmiyor.

Kamuoyu yoklamaları, yarışın iktidardaki GERB partisinin adayı Rosen Plevneliev ve Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin adayı İvaylo Kalfin arasında geçeçeğini gösteriyor.

Yerel seçimlerde ise 264 belediye için yaklaşık 2 bin başkan adayı yarışıyor. Adaylar arasında 62 Türk’ün ismi göze çarpıyor. Muhtarlık içinse 700 civarında köyde Türk adaylar var, en çok adayın bulunduğu yer Kırcaali.

İl merkezleri arasında tek Türk Belediye Başkanı olan Hasan Aziz, Kırcaali Belediye Başkanlığı’na üçüncü kez seçilmeyi hedefliyor. Yerel seçimlerde belediye başkanları, meclis kurulu üyeleri ve muhtarlar için ayrı ayrı oy pusulası bulundurulacak. Bu yüzden halk 4 farklı oy pusulasını işaretleyecek. Sabah 6’da başlayan oy kullanma işlemi 19’da sona erecek, ardından sandıklar açılmaya başlanacak.

1315750cookie-checkBulgaristan sandık başında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.