Burdur’da ceza skandalı!

Geçtiğimiz Nisan ayında Burdur’da yapılan çalıştayda konuşan Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, denetlemelerde mermer sektörüne destek olmaya çalıştıklarını belirterek, “Bir buçuk yıl içinde 5 şirkete idari yaptırım uygulamak zorunda kaldık” ifadeleriyle idarenin sektöre bakışını gözler önüne sermişti.

Burdur’un Karaman ilçesinde faaliyet gösteren bir mermer firması, ‘kurallara uymadığı’ gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı. Ancak 5 milyon lira proje bedeli olan şirkete 100 bin lira olarak kesilmesi gereken cezanın, şirketin proje bedelinin 1 milyon lira gösterilerek 20 bin lira olarak kesildiği anlaşılınca ortalık karıştı. Olayı ortaya çıkartan Burdur Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Kemal Arslan, devletin 140 bin lira zarara uğratıldığını öne sürerek yetkilileri göreve çağırdı.

VALİLİK, ‘PROJE BEDELİNDE BİR ETKİMİZ YOK’ DEDİ

Burdur Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Kemal Aslan, konuyla ilgili Burdur Valiliği’ne başvuru yaparak gereğinin yapılmasını istediklerini ancak Valiliğin kendilerine verdiği yazılı yanıtta, “Firma tarafından belirtilen proje bedelinin belirlenmesinde İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün herhangi bir görevi ya da etkisinin bulunmadığı anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildiğini belirterek; “adı geçen kamu kurumunun sorumluluğunun olmadığı hükmü verilip, şirkete ait fabrikanın proje bedelinin belirlenmesi için Burdur ilindeki teknik personelden komisyon oluşturularak inceleneceği bilgisi verilmiştir” dedi.

DERNEK BAŞKANI ASLAN: ‘DEVLET 140 BİN LİRA ZARARA UĞRATILDI’

Yaptıkları şikayet başvurusunun akibetini öğrenmek için 26 Eylül tarihinde yeniden Burdur Valiliği’ne başvurduklarını dile getiren Aslan, “konunun teknik ve kapsamlı olması nedeniyle Bakanlıktan müfettiş istendiği” yanıtını aldıklarını belirterek, “duyumlarımıza göre Burdur Valiliğince oluşturulan komisyonca şikayet konusu şirketin proje bedelinin 8 milyon TL’nin üzerinde olduğu yönündeydi. Bu durumda sadece devletin uğratıldığı zarar 140 bin TL’dir. Özel şirkete böylesine büyük bir çıkar sağlandığı olayda, ilgili kamu kurumunda proje değiştirilmesine göz yumulduğu iddialarının incelenmeden, kurumun etkisinin olmadığına hükmedilmesi ilginçtir, düşündürücüdür” ifadelerini kullandı.

‘OLAY 7 AYDIR SAVSAKLANDI, ŞİMDİ DE TOP TACA ATILIYOR’

Şikayete konu olan mermer fabrikasının proje bedelinin Burdur’da bulunan teknik personelce belirlenebileceğini vurgulayan Aslan, “bu sürecin ilgilileri hakkında gerekiyorsa adli takibatının Burdur Cumhuriyet Savcılarınca, disiplin soruşturmasının da Burdur’daki disiplin amirlerince yapılacağı aşikar iken bunun yapılmasına izin verilmeden böylesine ciddi bir iddianın bulunduğu olayın 7 ayı aşkın bir süre savsaklandıktan sonra Ankara’dan müfettiş istenmesinde olayı kapatmak amacı güdülmüyorsa şayet topu taca atmaktan başka bir anlamı yoktur” görüşünü savundu.

‘SORUŞTURMA BİTENE KADAR İLGİLİLER GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLMELİ’

Kamu kurumlarımızın yıpratılmaması amacıyla kişi ve firma ismi vermediklerinin altını çizen Aslan, “gerekli itinayı göstermiş olmamız, hırsızlıkların ve usulsüzlüklerin üzerine gitmekten çekineceğimiz anlamına gelmemelidir. İddialarımızın kanıtlandığına dair ciddi bulgulara ulaştığımız söz konusu olayın, daha önce başka bir kurumda örneğini yaşadığımız üzere Ankara’dan gelen müfettişlerce kapatılmaya çalışıldığı gibi üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğimizin bilinmesini ister; suçluların korunması amaçlanmıyorsa şayet işi Ankara’nın üzerine havale etmeden, Burdur Valiliği İl İdare Kurulunca 4483 Sayılı Kanun kapsamında yürütülecek inceleme/soruşturmanın selameti açısından ilgililerin öncelikle görevlerinden el çektirilmesinin bir zorunluluk olduğunu yetkililere bir kez daha hatırlatırız” dedi.

VALİLİK, ‘5 ŞİRKETE YAPTIRIM UYGULAMAK ZORUNDA KALDIK’ DEMİŞTİ

Burdur’da yaşanan ceza skandalı, akıllara bir süre önce konuyla ilgili bir çalıştayda konuşan Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya’nın skandal ifadelerini getirdi. Geçtiğimiz Nisan ayında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Batı Akdeniz Doğaltaş Çalıştayı’nda sektör temcilcilerine yönelik bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Altunkaya, Valilik olarak mermercilik sektörüne her zaman destek olunduğunu belirterek, “Elbette bu sektörün yanındayız, denetlemelerde sektöre elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz ama şimdiye kadar denetlemelerde hiçbir şirket faaliyetten alınmış değildir. Bir buçuk yıl içinde 5 şirkete idari yaptırım uygulamak zorunda kaldık. Elimizden geldiği kadar sektörü ve sektör temsilcilerinin yanında olacağımızı her zaman belirtiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

FOTOĞRAFLAR: Esengül Boyacıoğlu İnalpulat (Burdur Gölü çevresi, Yarışlı köyü ve Yeşilova’da mermer ocakları.)

Burdur

Burdur

Burdur

Burdur

Burdur sivil toplum platformu başkanı Kemal Arslan

Burdur Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Kemal Aslan’ın valiliğe yaptığı başvuru

Burdur Vali Yardımcısı Altunkaya

Burdur Valiliği’nin ilgili yazısı

Burdur

1554870cookie-checkBurdur’da ceza skandalı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.