Burs skandalında ikinci perde

Dışişleri Bakanı’nın oğluna “fakirlik bursu” verme kararı alan TED yönetiminin açıklamaları birbirini tutmuyor. Belgeler tersini söylüyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun oğluna “fakirlik bursu” verme kararı alan Türk Eğitim Derneği (TED) yönetimi, olayın kamuoyuna yansımasının ardından telaşa kapıldı.

TED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan’a yaptığı açıklamada, belgelerin sahte olduğunu iddia etti.

Biz de, Pehlivanoğlu’na, “Belgelerin sahte olduğunu düşünüyorsanız, savcılığa suç duyurusunda bulunun” çağrısında bulunuyoruz. Ve Pehlivanoğlu’na “hodri meydan” diyoruz. Davutoğlu’nun oğluna “fakirlik bursu” verilmesine ilişkin haberin perde arkası şöyle:

Cep telefonu ile çekildi

Hafta başında, TED kolejinde çalıştığını öne süren bir vatandaş, yönetimin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun oğlu Mehmet Davutoğlu’na, tam burs verme kararı alındığını ve istenirse belgeleri gönderebileceğini söyledi.

Biz de belgeleri göndermesini istedik. İncelediğimizde, üzerinde yağ lekeleri bulunan belgelerin, TED Genel Müdürü Sevinç Atabay’ın, birimlere gönderdiği resmî yazışmalardan oluştuğunu gördük. Fotoğrafların orijinal belgelerden çekildiğini belirledik. Belgelerde, tam burs almaya hak kazanan öğrencilerin listesi yer alıyordu.

Pehlivanoğlu’nu aradık

Belgeleri haberleştirmeden önce TED yönetimini aradık. Öncelikle, belgelerde imzası bulunan TED Genel Müdürü Sevinç Atabay’ın yurtdışında olduğu, dolayısıyla belgeler hakkında kimsenin bilgisi bulunmadığı öne sürüldü.

Bir süre sonra bizi arayan TED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, belgelerin birkaç gazeteye daha gönderildiğini bildirdi. Biz de Pehlivanoğlu’nun açıklamasıyla belgelerin sadece iki gazeteye değil, daha fazla gazeteye gönderildiğini öğrenmiş olduk.

Pehlivanoğlu, belgeleri incelediklerini, belgelerde bazı mantık hatalarının bulunduğunu söyledi.

Pehlivanoğlu’na, “Belgelerin sahte olduğunu söylüyorsanız, savcılığa suç duyurusunda bulunun, biz de haberi bu şekilde yayınlayalım. Sahte belge skandalı olarak haberi yenileyelim” teklifinde bulunduk. Pehlivanoğlu, böyle bir iddiası olmadığını, inceleme yapmadan belgelerin sahte olup olmadığı konusunda net bir ifade kullanamayacağını bildirdi.

Biz de, Bakan Davutoğlu’nun danışmanlarının ve TED yönetiminin açıklamasına da yer vererek haber hazırladık. Yani haberi hazırlarken gereken tüm ilkeleri yerine getirdik. Tek bir unsur kaldı, belgelerin sahte olup olmadığının araştırılması. Biz belgelerin doğru olduğunu tesbit ettik.

Pehlivanoğlu, sahte olduğunu iddia ediyorsa, hodri meydan. Savcılığa suç duyurusunda bulunun, dava açın belgeleri yargıya teslim edelim. Sahte olup olmadığına yargı karar versin. Dışişleri Bakanlığı, haberlerin yayımlandığı gün yaptığı açıklamada, TED yönetiminin Mehmet Davutoğlu’na tam burs verme kararı aldığını ancak bursu kendilerinin kabul etmediğini açıkladı. İşte bakanlığın resmî internet sitesinde yayınlanan açıklamanın ilgili bölümü:

“Okul yönetimi, herhangi bir burs talebi olmamasına rağmen, Mehmet Davutoğlu’nun gösterdiği başarı sebebiyle burs almaya hak kazandığını bildirmiş, ancak bunun için gelir seviyesi ile ilgili bir şarttan bahsetmemiştir. Bu konuda okul tarafından nihai bir bildirimde ya da aile tarafından kabulde de bulunulmamıştır. Haberde adı geçen bursun kullanımı söz konusu değildir. Mehmet Davutoğlu’nun 2013-14 eğitim-öğretim yılı için de okul kaydı henüz yenilenmemiştir.”

Talep yokken burs vermeyi kararlaştırdılar

» Mehmet Davutoğlu, açıklamalarda yer aldığı gibi bugüne kadar TED kolejinde kendi parasıyla okudu.

» Ancak TED yönetimi, Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının iddiasına göre, “talep” olmadan, Mehmet Davutoğlu’na, “tam burs vermeyi” kararlaştırdı.

» Karar, okullar kapandıktan sonra alındı. TED Genel Müdürü Sevinç Atabay, 28 Haziran 2013’te okulun birimlerine bir yazı göndererek, önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında tam burs alan öğrencilerin isimlerini açıkladı. Listede, Mehmet Davutoğlu’nun da ismi yer aldı.

» Bu süreçte, okul yönetimi Davutoğlu Ailesi’ne burs konusunda şifahi olarak bilgi verdi. Okul yönetimi, bursun, “öğrencinin başarısından” dolayı verildiğini bildirdi. Davutoğlu ailesi de sadece teşekkür etti. Yazılı olarak bursa itiraz edilmesi söz konusu olmadı.

» Burs kararı, önümüzdeki 2013- 14 döneminde uygulanacaktı. Dolayısıyla, “burs almadı” iddiası bir anlamda doğru ancak eksik bilgiye dayanıyor. Tam burs kararı çıktı ancak henüz okullar açılmadığı için uygulamaya geçmedi.

» Belgelerin basında yer almasının ardından, okul yönetimi tam burs kazananların listesini yeniden yayınladı. Listede, Mehmet Davutoğlu’nun ismi yer almadı.

Köşesinde, “Belgeler tahrip edildi” demişti

Gazeteci Ahmet Hakan, dün Hürriyet gazetesindeki köşesinde Ahmet Davutoğlu’nun oğluna burs verilmesi kararına ilişkin olarak görüştüğü TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu’ndan konuya ilişkin tüm belgeleri alıp incelediğini belirterek, “Mehmet Davutoğlu’nun adının yer aldığı burs listesinin tahrip edildiğini” öne sürmüştü. (HÜSEYİN ÖZAY / Taraf)

1389260cookie-checkBurs skandalında ikinci perde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.