Bursa’nın hedefi 5 milyon turist

25 ülkeden 1000’e yakın sporcunun 3 gün boyunca farklı etaplarda yarıştığı maratonun son gününde yapılan halk koşusuna 600’ü aşkın sporcu katıldı. İznik halkının yoğun ilgi gösterdiği etkinlik boyunca gönüllü ekipler başta Müşküle olmak üzere birçok köyün desteğiyle hayat buldu.

Bursa Valiliği, İznik ve Orhangazi belediyelerinin katkısı Asics’in sponsorluk desteğiyle Macera Akademisi tarafından düzenlenen İznik Ultra Maratonu, dostluk mesajlarıyla tamamlandı. Farklı kültürlere ev sahipliği yapmış, doğası, tarihi ve kültürüyle dikkatleri çeken İznik’te yapılan maraton 130 ve 42 kilometrelik İznik Dağ Maratonu, 80 kilometrelik Orhangazi Ultra Maratonu, 3 kişilik takımlar halinde yarışılan İznik Ultra Takım Maratonu ve 10 kilometrelik İznik koşuları parkurlarıyla yapıldı.

Maratonla ilgili basın mensuplarıyla bir araya gelen Bursa Valisi Münir Karaloğlu, sporun özellikle modern yaşamların hüküm sürdüğü günümüzde bir zorunluluk olduğunu vurgulayarak, “İznik Ultra’ya destek vererek hem Bursa’yı bir ‘spor kenti’ haline getirmeyi amaçlıyoruz hem de İznik başta olmak üzere Bursa’nın uluslararası bir destinasyon olmasını hedefliyoruz. Ultra maratonlar farklı ülkelerde düzenleniyor ancak İznik’i öne çıkaran özellikleri var. Öncelikle sporcular tarih, doğa, kültürle iç içe bir yarış deneyimi yaşıyor. İznik ve Orhangazi halkının desteği ve katılımıyla bir festival havası oluşturuyor. Hedefimiz gelecek yıllarda bu etkinliği çok daha ses getirici ve örnek gösterilen bir şekle büründürmek” dedi.

BURSA ULUSLARARASI BİR MARKA OLACAK

Bursa’nın ekonomik, coğrafi, kültürel ve tarihsel olarak bir dünya kenti olduğuna dikkat çeken Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “Bursa, dünyadaki marka değeri en yüksek şehirlerden biri. Bize düşen bu markayı parlatmak, görünürlüğünü artırmak.

Bize düşen emanet aldığımız markayı, eksiltmeden geleceğe miras bırakmak. Valiliğin yanı sıra tüm yerel yöneticiler, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve halkımızla birlikte Bursa’ya yönelik uluslararası talebi geliştirmeye çalışıyoruz. Hedefimiz Bursa’nın sanayide gösterdiği başarıyı turizmde de göstermesi. Kısa bir süre önce Tarihi Termal Kentler Birliği’ne kabul edildik. Bu birliğin 10 ülkeden 24 üyesi var. Türkiye’den bu birliğe kabul edilen tek şehiriz. Bu üyelikle birlikte tesislerimizin kalitesini geliştirip yatak kapasitemizi artırarak sağlık turizminde önemli bir noktaya geleceğiz. Bursa’da yatak kapasitesi 1.500’den 7 bine çıktı ama bu yeterli değil” dedi.

ULUDAĞ’A DOĞAL GAZ GELİYOR

Bursa’nın potansiyelini bir değere dönüştürmek için farklı çalışmalar yürüttüklerini belirten Vali Karaloğlu, “Uludağ, çok önemli bir kayak merkezimiz ancak bugüne kadar lokal olarak kaldı. Uludağ’ı yeniden yapılandırıyoruz, dağdaki tüm tesislerin doğalgazla ısınmasını sağlamak için anlaşmalarımızı yaptık.
Dağdaki tesislerin yenilenmesi için otel sahipleriyle anlaşmalarımızı imzaladık. Uludağ’ı şehre bağlayan yolu yenilemek için harekete geçtik” dedi.

5 MİLYON TURİST BEKLİYOR

Geçen yıl Türkiye’ye gelen turist sayısının 35 milyonu aştığına dikkat çeken Karaloğlu, “Bursa ülke içinde bütün klasmanlarda Türkiye’nin ilk 5’i arasında yer alıyor. İhracat, üretim, tarım, milli gelir, vergi başlıklarında başı çeken şehirler arasındayız. Buna karşılık Türkiye’ye gelen 35 milyon civarındaki yabancı turistin sadece 500 bini Bursa’yı ziyaret ediyor. Bu sayı Bursa’nın klasmanına uygun değil.

Şehirde Turizm konusundaki bütün paydaşlarımızla bu yetersizlik konusunda hemfikiriz. Ben Bursa Valisi olarak Türkiye’ye gelen turistin en az yüzde 15’inin Bursa’yı da ziyaret edebileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki 5 yıl içinde yılda 5 milyon yabancı turist hedefinin gerçekçi olduğu kanaatindeyim.

2 YILDA 2 BİN KM TREKKİNG PARKURU

Vali Karaloğlu, Bursa’yı doğa sporları merkezi yapmak için yürüttükleri bir diğer çalışmanın da yeni trekking parkurları olduğunu açıkladı. 2 yıl içinde yaklaşık 2 bin kilometrelik yeni trekking parkurları açıldığını belirten Karaloğlu, “Sadağı Kanyonu Parkurunu tamamladık, 2 yıllık zaman diliminde tüm parkurların işaretlenmesi tamamlanacak, koordinatları alınıp tüm veriler bir kitapta toplanacak, mekandan ve zamandan bağımsız erişim sağlanacak. Proje sonunda Bursa’da bulunan dağlar, göller, nehirler, şelaleler, mağaralar, yaylalar, kanyonlar ve diğer doğal oluşumlar tek tek tespit edilecek. Bursa’nın bitki ve hayvan varlığı ortaya çıkarılacak. Kuş ve kelebek gözlem alanları belirlenecek. Doğal hayat için gözlem alanları oluşturulacak.
Bitkiler, çiçek türleri indekslenecek. Bursa’da yapılabilecek tüm doğa sporları, yürüyüş parkurları, kamp alanları belirlenecek ve doğal bisiklet parkurları oluşturulacak. Kral yolları ortaya çıkarılacak” bilgisini verdi.

İZNİK UNESCO LİSTESİNE GİRDİ

İznik Ultra Maratonu’nda 42 kilometrelik dağ maratonunu koşarak madalya alan İznik Kaymakamı Hüseyin karameşe, İznik’in UNESCO’nun aday listesine girdiğini açıkladı. Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik’in listeye girmesi için uzun süredir çalışma yürüttüklerini söyleyen Karameşe, “2 yıl içinde tüm çalışmalarımızı tamamlayarak kalıcı listeye girmek istiyoruz. İznik’in doğal dokusunu koruyarak gelişmesini sağlayacak en önemli adımlardan biri olacak” dedi.

1416520cookie-checkBursa’nın hedefi 5 milyon turist

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.