Bush Abbas’la görüşmek için Filistin’de

İsrail ve Filistinliler arasında 27 Kasım 2007’de Annapolis’te barış görüşmelerinin yeniden başlatılması konusunda varılan anlaşmaya destek vermek amacıyla bölgede bulunan ABD Başkanı George Bush, ziyaretinin ikinci gününde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere Batı Şeria’nın Ramallah kentine geldi.

Mukata karargahında Abbas tarafından karşılanan Bush, Mukata bahçesinde kırmızı halı serili zeminde, askeri tören kıtasını Abbas’la birlikte selamladı. Daha sonra Abbas ile birlikte binaya giren Bush’u karşılamada Filistin Başbakanı Selam Feyyad, nihai görüşme heyetinin başkanı Ahmed Kurey, Başgörüşmeci Saib Erekat ve Filistin Yönetimi ile hükümetinin önde gelen isimleri hazır bulundu.

Görüşmeye Bush, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile birlikte geldi. Bush ve beraberindekilerle Abbas ve heyeti, karşılıklı görüşmeye geçtiler.

Bush, daha önce açıklananın tersine, hava koşullarının uygun olmaması nedeniyle Ramallah’a, Marine-1 helikopteri yerine arabayla geldi. Bush, Mukata bahçesindeki Filistin lideri Yaser Arafat’ın anıt mezarını ise ziyaret etmedi.

Bush için, Kudüs’te olduğu gibi Ramallah’ta da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Günlerdir Bush için hazırlık yapan Filistin Yönetimi, Amerikan Başkanının gelişinden önce kente 4 binden fazla güvenlik görevlisi konuşlandırdı. Filistin güvenliği, Bush’un güvenlik kuvvetleri ile ortak çalıştı.

Ramallah’ta, Bush’un beraberindekilerin geçeceği yollar trafiğe kapatıldı; yollarda kontrol noktaları oluşturuldu; Bush-Abbas görüşmesinin yapılacağı başkanlık karargahı Mukata’nın çevresi tümüyle hem araç hem insan trafiğine kapatıldı. Mukata çevresine güvenlik güçleri adeta etten duvar ördü. Mukata karargahı etrafındaki binaların çatılarına da keskin nişancılar yerleştirildi.

Filistin Yönetimi Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Adnan El-Damiri, Mukata çevresindeki binalarda oturanları evlerinin çatılarına çıkmaması konusunda uyardıklarını belirtti. El-Damiri, Başkan Bush’un ziyaretinin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için Filistin ve ABD güvenlik güçleri arasında yakın işbirliği yapıldığını ifade etti ve Amerikalı güvenlik yetkililerinin, gerekli önlemler için bir haftadan fazladır bölgede çalıştığını kaydetti.

Bu arada Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Siyasi Danışmanı Nimir Hammad, Filistin Yönetimi’nin, ABD’nin İsrail’e baskı yapabilecek tek taraf olduğuna inandığını söyledi.

Hammad, bu nedenle Bush’un bölge ziyaretinin tarihi değeri bulunduğunu dile getirdi.
Gazze’deki El Fetih Yönetimi ise Bush’u, hem Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinin durdurulması, hem de Gazze Şeridi’ndeki ablukanın kaldırılması için yardıma çağırdı.

Gazze’deki El Fetih Merkez Komitesi üyelerinden Zekeriya El Aga, “Başkan Bush’tan, İsrail’in Filistin halkına karşı eylemleri konusunda tavrını açık şekilde ortaya koymasını istiyoruz” dedi.

FİLİSTİNLİ TUTUKLULAR DOSYASI MASADA OLACAK

Filistin Yönetimi’nin Tutuklulardan Sorumlu Bakanı Eşref El-Acrami ise Bush ile görüşmelerinde, Filistin tarafının, İsrail cezaevlerinde bulunan tutuklular konusunu gündeme getireceğini söyledi.

Eşref El-Acrami, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını, başarılı bir siyasi barış süreci için önemli bir başlangıç olarak gördüklerini ifade etti, bu konunun kilit konular olan yerleşimler ve İsrail engellemelerinin kaldırılması kadar önemli olduğunu vurguladı.

1164620cookie-checkBush Abbas’la görüşmek için Filistin’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.