Bush: Ahmedinecad şaibeli

ABD Başkanı George W. Bush, İran Cumhurbaşkanlığına seçilen Mahmud Ahmedinecad’ın, 26 yıl önce ABD’nin Tahran büyükelçiliğini basarak personeli rehin alan militanlar arasında yer aldığı iddiasının doğru çıkması halinde bunun, Ahmedinecad hakkında birçok soru işaretine yol açacağını söyledi. 

Bush, G-8 zirvesi için İskoçya’ya gitmeden önce bir grup yabancı gazeteciye açıklama yaptığı sırada iddianın gündeme getirilmesi üzerine, ”Bu konuda bilgim yok. Ancak bu olaya karışmış olması, bir çok soru işaretinin ortaya çıkmasına yol açar” dedi.

Bush, Ahmedinecad hakkındaki iddialara karşın şu anda İran konusunda esas odaklandığı noktanın, ”nükleer anlaşmazlık konusunda Tahran ile görüşmeler yürüten AB ülkeleri İngiltere, Fransa ve Almanya’nın, İran’ın nükleer silahlar edinmesinin kabul edilemeyeceğini açık bir şekilde dile getirmesi” olduğunu söyledi. 

Başkan Bush, ”Orada iktidara gelen yeni bir adam var ve onun, tutumumuzu vurgulayan bir mesaj alması gerekiyor. İlgim, şu anda bu mesele üstünde” dedi. 

Öte yandan, Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan Ahmedinecad hakkındaki iddiaları ciddiye aldıklarını ve konuyu araştırdıklarını söyledi. 

İran’da dini devrimin ardından Kasım 1979’da ABD’nin Tahran büyükelçiliğini basan militanlar, 50’den fazla personeli 444 gün boyunca rehin tutmuştu. 

Beş eski rehine, izledikleri televizyon görüntüleri ve fotoğraflarda Ahmedinecad’ı tanıdıklarını ve Ahmedinecad’ın eylemin içinde yer aldığını söylemişti.

ABD’DEN VATANDAŞLARINA İRAN UYARISI

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına İran’a özellikle de Irak sınırı yakınlarına seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan seyahat uyarısında, İran’a seyahat edecek ABD vatandaşlarının taciz veya rehin alınma tehlikeleriyle karşı karşıya kalabilecekleri belirtildi.

Açıklamada ”Dışişleri Bakanlığı, ABD vatandaşlarının buraya yapacakları planlı geziler konusunda dikkatle düşünmelerini istemekle beraber, ABD’lilere İran’dan her ne şart altında olursa olsun uzak durmalarını doğrudan doğruya tavsiye etmemektedir” ifadeleri yer aldı.

 

1109920cookie-checkBush: Ahmedinecad şaibeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.