Bush ‘G-8’in Afrika yardımına karşı

İngiltere Başbakanı Blair, gelecek ay yapılacak zengin ülkeler grubu G-8 zirvesinde, Amerika Birleşik Devletleri’ni, Afrika’nın yoksul ülkelerinin borçlarının silinmesi konusunda ikna etmeyi umuyor, bu kapsamda da, gelecek hafta Washington’da George Bush’la biraraya gelecek.

Ancak, ABD Başkanı George W. Bush, dün Güney Afrika Cumhurbaşkanı’yla görüşmesinde G-8’lerin yardım planına ABD bütçesine uymadığı gerekçesiyle sıcak bakmadığını söyledi.

Guardian gazetesi, başyazısında bu gelişmeyi ”Afrika’nın Washington’un öncelikleri arasında olmadığını anımsatan iç karartıcı bir haber olarak” değerlendirdi ve şu yorumu yaptı:

”Afrika ülkelerinin içinde oldukları tehlikeli koşullar dikkate alındığında bu çok garip bir durum. Zirveden daha iyi bir sonuç çıkmasını umudedebilirz, ama neticenin hayalkırıklığı olması daha yüksek bir olasılık.”

”Peki ABD desteği olmadan ne yapılabilir?” diye soran gazete, “Afrika’nın son yıllarda karşı karşıya olduğu durum, sahte dostlardan acı çekmesi oldu. G-8’in Avrupalı üyeleri, bu kategoride yer almamaya dikkat etmeli. Afrika’ya yardımı arttırmak, borçlarını hafifletmek ve ticaret engellerini azaltmak için ABD’ye ihtiyaçları yok.”  diye yazdı.

BROWN ISRARLI
 
İngiltere Maliye Bakanı Gordon Brown, Afrika’ya yardımda korkak davranılmaması çağrısında bulundu. Brown “Afrika için yeni bir Marshall Planı hazırlanmalı” diye ifade ettiği önerileri gelecek ay İskoçya’da yapılacak G-8 zirvesi öncesinde liderlere ileteceğini söyledi.

Brown’ın talep ettiği şekilde G-8 ülkelerinin kendilerine ait tüm borçları silmesi, dünyanın en yoksul ülkelerini yıllık iki milyar dolarlık bir yükten kurtarmış olacak. Bu paranın da sağlık ve eğitime harcanması umuluyor. Yardımların 2010 yılına kadar iki katına çıkarılıp 80 milyar düzeyine çekilmesi de İngiltere’nin sanayileşmiş ülkelerden beklentileri arasında. Ayrıca Afrika’dan zengin ülkelerin pazarlarına erişimin kolaylaştırılması ve aşılama programları için finansman sağlanması hedefleniyor.

KONSERE HÜKÜMET DESTEĞİ
Gordon Brown ve Tony Blair, açıklamalarında sık sık “2005’in Afrika için kritik bir yıl” olduğunu vurgulamıştı.

Bu planların masdaya yatırılacağı İskoçya’daki G-8 Zirvesi öncesinde, dünyaca ünlü müzisyenler de Afrika’da yoksullun tarihe karışması amacıyla başlatılan kampanya kapsamında, liderleri adım atmaya zorlamak üzere Live8 adı altında bir dizi konser düzenleyecek. Brown, organizatörlere bir jest olarak konser bedeli olarak kesilmesi gereken katma değer vergisinin alınmayacağını duyurdu. Bu, yaklaşık 500 bin sterlin yani 1 milyon 200 bin YTL’lik bir kazanç demek.

1107880cookie-checkBush ‘G-8’in Afrika yardımına karşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.