Bush Gazze’de ateşkes koşulunu açıkladı

Bush, Beyaz Saray’da düzenlediği son basın toplantısında, Orta Doğu sorununun çözümü için “iki devlet” önerisi çağrısını yineleyerek, Gazze Şeridi’ndeki saldırı ve çatışmaların durdurulması için nasıl bir ateşkes yapılabileceği yönündeki soruya, “sürdürülebilir” bir ateşkes anlaşmasının sadece Hamas’ın İsrail’e saldırılar düzenleme çabalarından geri adım atması halinde mümkün olabileceği yanıtını verdi.

George Bush, Hamas için, “Roketler atmaya devam ederlerse sürdürülebilir bir ateşkes anlaşması olmayacaktır. Bu seçimi, Hamas’ın yapacağına inanıyorum” dedi. İsrail’in kendisini savunma hakkı olduğunu belirten Bush, İsrail’in sivil kayıplar konusunda dikkatli davranmak zorunda olduğunu kaydetti.

ABD’YE SALDIRI TEHDİDİ

Bush ayrıca, yeni ABD Başkanı Barack Obama’nın ve ondan sonrakilerin karşılaşacağı “en ivedi tehdidin”, ABD’ye yönelik saldırı olasılığı olduğunu, yeni Başkanın, Amerikalılara “zarar vermek isteyen” bir düşmanla yüz yüze geleceğini söyledi.

ABD Başkanı, daha önce “şer üçgeni” sözleriyle nitelendirdiği ülkeler arasında yer alan Kuzey Kore’nin “hala sorun” teşkil ettiğini, bu ülkeyle nükleer programı konusunda sürdürülen görüşmelerin, güçlü bir denetleme sistemini ortaya çıkarmasının önemli olduğunu kaydetti. Bush, İran’ın da “hala tehlikeli” olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Irak konusunda da Irak’ta demokrasinin ayakta kalıp kalmayacağını bilmediğini söyledi.

Irak’a 30 bin takviye Amerikan askeri göndermekle doğru şeyi yaptığı savunan Bush, “Sorun, uzun vadede, bu demokrasinin ayakta kalıp kalmayacağı” diye konuştu.

Bush, Irak’ta “kitle imha silahlarının bulunmamasının, büyük bir hayal kırıklığı” olduğunu belirtirken, 2003 yılında USS Abraham Lincoln’un güvertesinde yaptığı konuşmada “Görev tamamlandı” yönündeki açıklamasının bir hata olduğunu da kabul etti.

1184840cookie-checkBush Gazze’de ateşkes koşulunu açıkladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.