Bush: Çin’de siyasi özgürlük istedi

Japonya, Güney Kore, Çin ve Moğolistan’ı kapsayan Asya ülkeleri gezisinin ilk durağı olan Japonya’nın Kyoto kentinde yapacağı konuşmanın metnini önceden yayınlayan Bush, Tayvan’ı baskıcı rejimden demokrasiye başarıyla geçen örnek bir ülke olarak gösterdi.

Bush konuşmasını yapmadan önce yayınlanan konuşma metninde ”Modern Tayvan özgür, demokratik ve refaha ulaşmış bir ülkedir. Özgürlüğü her seviyede kucaklayan Tayvan halkına refah getirmiş ve özgür ve demokratik bir Çin toplumu yaratmıştır” ifadelerine yer verdi.

Çin’in ekonomisini güçlendirmede gösterdiği kararlılığa, Çin halkına daha fazla özgürlükler getirerek eşlik etmesinin zorunlu olduğunu belirten Bush, sözlerine şöyle devam etti:

“Çin ekonomisini geliştirdikçe ülke liderleri özgürlük kapısının birazcık bile açılması durumunda kapanamayacağını anlıyorlar. Çin halkının refah seviyesi büyüdükçe siyasi özgürlük talepleri de büyüyecektir”.

Çin Devlet Başkanı Pu Jintao’nun sahip olduğu barışçı kalkınma vizyonunun Çin halkını daha müreffeh hale getireceğini kendisine ilettiğini belirten Bush, “Çin halkının daha fazla kendini ifade hakkı, devlet kontrolü olmadan ibadet etme ve İnciller ile diğer kutsal kitapları basma hakkı istediğini belirttim” ifadelerini kullandı.

1118260cookie-checkBush: Çin’de siyasi özgürlük istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.