Bush: Irak’ı teröristlere bırakmayacağız

Bush, ”Bir gün Irak topraklarını terkedeceğiz ama bunu zayıflıktan değil, güçten yapacağız” dedi.

Ohio eyaletindeki Cleveland’da, kent kulübünde konuşan Bush, Irak’ın işgalinin 3. yıldönümünde, ABD halkının kaygılarını gidermeye çalıştı. Bush, ”Irak’ta zaferden daha az birşeye razı olmamıza olanak yok. Irak güçleri arttıkça, giderek ABD güçleri azalacak. Ancak ABD, görev tamamlanmadan ayrılmayacak, Irak’ı teröristlere bırakmayacak. Bir gün Irak topraklarını terkedeceğiz ama bunu zayıflıktan değil, güçten yapacağız” diye konuştu.

Son haftalarda Irak’ta ”korkunç görüntülerin” ortaya çıktığını kabul eden Bush, Şiiler’in kutsal yerlerine saldırı düzenlemenin tesadüf olmadığını, Irak’ın bir birlik hükümeti kurmaya çalıştığı sırada, bazılarının iç savaşı kışkırtmaya çaba gösterdiğini söyledi.

Irak’ta mezhep kavgasının önüne geçilebilirse bu ülkenin Ortadoğu’ya örnek bir demokrasi durumuna geleceğini savunan Bush, ABD askerlerinin bu uğurda büyük özveride bulunduğunu kaydetti.

SADDAM’IN DIŞİŞLERİ BAKANI RÜŞVET ALMIŞ

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in savaş öncesi dönemdeki kabinesinde Dışişleri Bakanı olan Naci Sabri’nin, kitle imha silahlarıyla ilgili ilettiği bilgiler karşılığında CIA’dan para aldığı ileri sürüldü.

Amerikan NBC televizyonu, istihbarat yetkililerine dayanarak verdiği haberinde, “Fransızlar aracılığıyla Eylül 2002’de yapılan anlaşma çerçevesinde” Sabri’ye CIA tarafından 100 bin dolardan fazla para ödendiğini duyurdu.

Haberde, Naci Sabri’nin, Saddam Hüseyin’in savaş öncesinde nükleer silah sahibi olmayı arzu ettiği, ancak bu yöndeki programın çok geri olduğu yönündeki bilgiyi aktardığı kaydedildi. Ancak Sabri’nin, Saddam Hüseyin’in kimyasal silah stokladığı yönünde daha sonra yanlış olduğu ortaya çıkan bir bilgiyi de ilettiği kaydedildi.

NBC’ye göre CIA, savaştan kısa süre önce Naci Sabri’nin ABD’ye iltica etmesini sağlamaya çalıştı, ancak Sabri’nin bunu reddetmesi üzerine casusluk ilişkisi sona erdi.

Naci Sabri’nin adı, işgalden sonra ABD’nin aradığı 55 üst düzey Iraklı yetkili arasında yer almıyordu. NBC televizyonu, Naci Sabri’nin, halen bir Ortadoğu ülkesindeki üniversitede öğretim üyeliği yaptığını belirtti, ancak can güvenliği gerekçesiyle başka ayrıntı vermedi.

1125400cookie-checkBush: Irak’ı teröristlere bırakmayacağız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.