Bush istemeyince BM İsrail’i kınayamadı

İsrail’in saldırısında BM temsilcisi bir vatandaşı ölen Çin sert bir kınama istedi. Ancak ABD bu talebi reddetti. ABD’nin BM’deki Daimi Büyükelçisi John Bolton “Amacımız dört gözlemcinin ölümü konusunda bir açıklama yapmak. Bunu ateşkes veya daha geniş askeri ve siyasi meselelere genişletmek değil” dedi.

“BM personeline yönelik herhangi bir kasti saldırıyı kınar ve bu tür saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtiriz” ifadesine itiraz eden ABD, bir karar çıkacaksa, bunun sadece “üzüntü” belirtmesi ve soruşturma çabalarını desteklemesi gerektiğini savundu. ABD, aynı zamanda BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın dün yaptığı “İsrail’in kasten öldürdü” açıklamasına da karşı çıktı.

BM’de görevli diplomatlar, Çin tarafından önerilen başkanlık bildirisi metninin dün gün boyunca süren müzakerelerde, Washington’un ısrarıyla en az üç kez yumuşatılması amacıyla değişikliğe uğradığını belirtti.

Bildiri metnini sunan Çin’in BM nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Wang Guangya, ülkesinin, BM görev noktasına İsrail tarafından girişilen saldırıyı kınadığını belirterek, “Olup biteni
sadece kınamakla yetinmemeliyiz, aynı zamanda geleceğe bakmalı ve böyle bir olayın tekrarlanmamasını sağlamalıyız” dedi.
Fransız Büyükelçi de La Sabliere de ülkesinin saldırıyı kınadığını belirtti.

Konsey’in 15 üyesinin oybirliğiyle kabul etmesi gereken başkanlık bildirisinin karar tasarısı gibi zorlayıcı bir özelliği bulunmuyor.

Zorlu müzakerelere konu olan başkanlık bildirisi metninin basına dağıtılan son halinde, Güney Lübnan’daki BM noktasına saldırı doğrudan kınanmazken, “BM personeline karşı girişilen her türlü kasıtlı saldırı kınanıyor ve bu çeşit hiçbir saldırının kabul edilmeyeceğinin altı çiziliyor.”
Metnin üzerinde uzlaşma sağlanamayan son halinde, saldırı, “İsrail silahlı kuvvetlerinin bir BM görev noktasına ateş açmasının Konsey’de şaşkınlık ve üzüntü yarattığı” şeklinde ifade ediliyor.

BM görevlilerinin öldürülmesiyle ilgili görüşmelerin bugün de süreceğini belirtiyor.

Yaşamını yitiren BM çalışanları Çin, Avusturya, Finlandiya ve Kanada vatandaşlarıydı. BM Genel Sekreteri, öldürülen çalışanlarının önceki gün 10 kez İsrailli komutanlarla irtibat kurup dikkatli olmalarını istemelerine rağmen vurulduğunu açıklamıştı.

Çin’in Birleşmiş Milletler’deki Daimi Temsilcisi İsrail’in örgüt gözlemcilerine yönelik saldırısının bağışlanamayacağını söyledi.

Ölen yüzlerce Lübnanlı sivile ek olarak, Birleşmiş Milletler’in dört görevlisinin İsrail saldırısı sonucu ölümü, İsrail’in saldırılarında ne kadar özenli davrandığı tartışmalarını iyice alevlendirdi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise saldırının yanlışlıkla düzenlendiğini vurguluyor. Olay hakkında İsrail’de soruşturma açılacağı açıklandı. Avustralya ise saldırı sonrası Güney Lübnan’daki 12 askerini çekme kararı aldı.

İtalya’nın başkenti Roma’da dün düzenlenen ve Lübnan’daki krizin tartışıldığı uluslararası konferansta, Lübnan’da derhal ateşkes ilan edilmesi yönünde bir karar alınmamıştı.

Konferans sonrası İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema tarafından okunan sonuç bildirisinde sadece acilen ateşkes sağlanması için kararlılıkla çaba harcanması gerektiği vurgulanmıştı.

423 LÜBNANLI 51 İSRAİLLİ ÖLDÜ
   
İsrail’in 12 Temmuz’da 2 askerinin kaçırılması üzerine Lübnan topraklarında başlattığı saldırılarda şimdiye dek 423’den fazla kişi öldü.

Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 1846 kişi yaralanırken, yüzbinlerce Lübnanlı da evini terketmek zorunda kaldı.

Ölenler arasında 8 Kanadalı, 2 Kuveytli, 1’er de Iraklı, Sri Lankalı ve Ürdünlü bulunuyor.

Yetkililere göre, Hizbullah’ın düzenlediği füze saldırılarında ve Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmalarda da 51 İsrailli öldü.
Arama ve kurtarma çalışanlarından alınan bilgilere göre, ölenlerden 33’ü asker. 55 asker ile 330’dan fazla sivil de yaralandı.

OLMERT: OPERASYON AYLARCA SÜRMEYECEK
   
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail’in Lübnan’a yönelik operasyonunun “aylarca sürmeyeceği” açıklamasında bulundu.  “Tahmin ettiğimizden uzun sürse de operasyon aylarca sürmeyecek” diyen Olmert, operasyonun ne zaman sona ereceğine ilişkin ise bilgi vermedi.

RICE’TAN İRAN VE SURİYE’YE: BALTALAMAYIN
   
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran ile Suriye’yi, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların sona erdirilmesine yönelik diplomatik çabaları baltalamamaları konusunda uyardı.

Roma’daki Lübnan Konferansı’na katıldıktan sonra Malezya’ya hareket eden Rice, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, İran ile Suriye’nin, sorunun çözümüne yönelik herhangi bir çabayı engellemeye kalkışması halinde daha fazla yaptırımla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

 

1132950cookie-checkBush istemeyince BM İsrail’i kınayamadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.