Bush, Kafkasya'da çuvalladı

Gazete, Bush'un 2005'te Tiflis'te yaptığı ve Gürcistan'ı bölgede demokrasinin işaret fişeği olarak gösterip ülkesinin güçlü desteğini ifade ettiği konuşmayı hatırlattı.

Bugünse bu sözlerin kof çıktığını, Bush yönetiminin krizi çözmekte aciz kaldığını belirten The Financial Times şu yorumu yaptı:

"Kriz, Amerika'nın Gürcistan ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerini Batı'nın nüfuz alanına dahil etme çabalarına darbe indirdi. Ayrıca zaten gergin olan ABD-Rusya ilişkilerini daha da bozdu. Bazı yorumculara göre Amerikan yönetimi krizin tohumlarını kendisi ekti. Gürcistan'ın Batı kampına dahil edilmesi için aşırı baskı yaparak, üstelik bunu Rusya ile bölgedeki bazı güvenlik meseleleri nedeniyle sorun yaşadığı bir döneme denk getirerek…"

"NATO KENDİNİ YENİLEMELİ"

The Times da başyazısında, "Rusya kısa vadeli amacına ulaştı ve Gürcistan'ın Güney Osetya'daki nüfuzunu sona erdirdi. Ancak bu eski Sovyet imparatorluğunu yeniden inşa etmeye devam edebileceği anlamına gelmiyor" yorumunu yaptı.

Gazetedeki değerlendirme şöyle:

"NATO, ABD ve Avrupalı müttefiklerine, o zamanki yaşamsal Sovyet nükleer tehdidine karşı ortak bir savunma sunmak için kurulmuştu. Sovyet ideolojisi öldü ve Putin bile bu tehdidi yeniden yaratamaz.

Dolayısıyla NATO uzun vadede, Rusya'yı rahatlatmak için misyonunu netleştirmelidir. Aynı zamanda Moskova da, dış politikasını modernize etmeli ve sınırlarında siyasi çeşitliliğe kucak açmalıdır.

Buradaki ironi şu: NATO'nun ilk olarak yapması gereken, kuruluş prensibini hatırlamak ve Rusya'ya: 'Buraya kadar, daha ileri gidemezsin' demektir."

1176440cookie-checkBush, Kafkasya'da çuvalladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.