Bush, Müşerref’ten vazgeçti…

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, 1999’da bir darbe ile işbaşına gelmişti. Ülkede Kasım ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması bekleniyor. Bunun hemen sonrasında, yıl sonunda ise, parlamento seçimlerinin yapılması gerekiyor.

Müşerref iktidarının en zor dönemlerinden birini geçiriyor… Son günlerde Müşerref’in, ülkede hakim olan siyasi gerginlik nedeniyle, olağanüstü hal ilan edebileceği konuşuluyordu. Ancak Pakistan yetkilileri, Müşerref’in böyle bir adım atmaktan vazgeçtiğini açıkladılar.

Olağanüstü hal ilanı, Müşerref’e yaklaşan genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimini de erteleme yetkisi verebilirdi.

RİCE, MÜŞERREF’İ ARADI

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ülkede yönetimi sekiz yıl önce bir darbeyle ele alan General Müşerref ile dün bir telefon görüşmesi yapmıştı.

Amerikalı yetkililer, Müşerref’i olağanüstü hal ilanınından bu görüşmenin mi vazgeçirdiği yolundaki soruları yanıtsız bıraktılar.

BBC İslamabad muhabiri Barbara Plett, Pakistan liderinin ülkedeki şiddet olaylarını engellemek için izlenecek yol konusunda, hem yandaşları hem de muhaliflerinden gelen yoğun bir baskı altında olduğuna dikkat çekiyor.

Pakistan, son dönemde iç siyasi sorunların da etkisiyle güvenlik açısından sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Hem başyargıç İftihar Çaudri’nin görevden alınması, hem de İslamabad’da radikal İslamcı grupların denetimindeki Lâl Camii’ne düzenlenen baskın, Müşerref’in farklı grupların tepkisine hedef olmasına yol açtı.

Taleban’ın destek bulduğu bölgelerin başında gösterilen, Afganistan sınırındaki Kuzey Batı Sınır Eyaleti’nde, aşiretlerle ordu arasında çatışmalar yaşanıyor.

Muhalefet liderleri, Müşerref’in bu ortamda yeniden Cumhurbaşkanı seçilebilmek için olağanüstü hal ilan edebileceğini söylüyorlardı.

George Bush ise, açıklamasında ülkedeki sıkıntılara rağmen seçimlerin planlandığı şekilde yapılmasının öneminden söz ederken, Müşerref’ten arananlar listesinin üst sıralarındaki terör zanlıları konusundaki istihbaratı da eyleme geçmek için kullanmasını istedi.

Bush, Pakistan liderinin ABD’nin aşırı eğilimli gruplar konusundaki kaygılarını paylaştığını söyledi.

Pervez Müşerref yoğun programını gerekçe göstererek Afganistan’da Taleban ve El Kaide ile mücadele yollarının tartışıldığı bir toplantıya son anda katılmama kararı almıştı.

 

1155570cookie-checkBush, Müşerref’ten vazgeçti…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.