Bush: Önlemler devletleştirme değil

Alınan önlemlerin geçici olduğu ve kalıcı devletleştirme niteliği taşımadığı yönünde güvence veren Başkan Bush, ilk aşamadaki önlemlerin temel noktaları olarak şunları açıkladı:

‘- Federal hükümet, kurtarma paketindeki 700 milyar dolarlık fonun bir bölümünü, hisse alarak bankalara sermaye enjekte etmekte kullanacak. ‘Bush, bu adımın, bankaların işyerlerine ve fertlere kredi vermeye devam etmesine katkıda bulunacağını söyledi.’
– Federal Mevduat Sigorta Fonu (FDIC), sigortalı bankaların vereceği yeni borçların büyük bölümünü, geçici süreyle güvence altına alacak.
– Küçük işyerlerinin günlük işlemlerini gerçekleştirmesine destek amacıyla FDIC, faizsiz banka hesaplarına da devlet güvencesi verecek.
– Federal hükümet, şirketlerin günlük işlemleri için gereken, kısa vadeli borç almak için satılan (ticari kağıtları) gerektiğinde alabilmeyi öngören bir programın ayrıntılarını hazırlayacak.”
Bush, sisteme yeniden güven duyulmasıyla ekonominin normale döneceğinin ve yeniden büyüme ve reform yoluna girileceğinin umulduğunu söyledi.
Başkan Bush, ABD’nin büyük sıkıntıdaki finans sektörünün “kısmi millileştirilmesinin” kısa dönemli bir adım olup bankaların yeniden kredi vermesini sağlama amacını taşıdığını belirterek, “devletin rolü, sınırlı ve geçici olacak” dedi.
İlk hisse alımlarının, dokuz büyük bankadan yapılması öngörülüyor.
 
“GÜVENİN TESİS EDİLECEĞİNE İNANIYORUM”

Öte yandan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, önlerindeki sürecin kolay olacağını söylemediğini, bugün açıklanan önlemlerin uygulanmasının gücü sayesinde ABD ekonomisinin yeniden kendini göstereceğine, mali piyasalara güvenin tesis edileceğine inandığını söyledi.

Bernanke, böylelikle ABD ekonomisinin yeniden sağlıklı ve güçlü büyüme yoluna gireceğini bildirdi. 

ABD Başkanı George Bush’un konuşması ardından, Beyaz Saray’da ABD Hazine Bakanı Henry Poulson ile açıklamalarda bulunan Bernanke, bugün atılan adımların sorunların aşılmasında kendilerine yardımcı olacağını söyledi.

1180220cookie-checkBush: Önlemler devletleştirme değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.