Bush: PKK ortak düşman

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ”Bugün yaptığımız görüşmelerde, ortak düşmanımız PKK’ya karşı işbirliğimizden duyduğumuz memnuniyeti ve bunun devam edeceğini bir kez daha teyit ettik. Kararlılığımızı ortaya koyduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve ABD Başkanı George W. Bush, Beyaz Saray’ın bahçesinde ortak bir basın açıklaması yaptılar.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açıklamasına, Başkan Bush’a daveti için teşekkür ederek başladı.

Türkiye ve ABD’nin çok eski müttefik olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, müttefiklik ilişkilerinin giderek daha da güçlendiğini ifade etti.

İki ülkenin ortak vizyon ve çalışmaları olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ”Bizim ilişkilerimiz iki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha ötesindeki ilişkilerdir ve ilişkilerimiz bölgesel ve küresel barışa çok katkı yapmaktadır” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bu ilişkilerimiz gelecekte de barışın, istikrarın ve refahın yayılması için kuvvetli bir şekilde devam edecektir. Ayrıca bugün yaptığımız görüşmelerde, ortak düşmanımız PKK’ya karşı işbirliğimizden duyduğumuz memnuniyeti ve bunun devam edeceğini bir kez daha teyit ettik. Kararlılığımızı ortaya koyduk. Bundan dolayı da Sayın Başkan’a çok teşekkür ediyorum. Sayın Başkan’ın da söylediği gibi enerji konuları, Ortadoğu Barış Planı ki, Sayın Başkan’ın çok büyük gayretleri oldu, bu turunun da netice vermesini çok arzu ediyorum. Bu konularda da çok yakın çalışıyoruz.”

“ORTAK DÜŞMAN PKK’YA KARŞI İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK”

ABD Başkanı George W. Bush da Türkiye ile ABD’nin “ortak düşman PKK’ya karşı işbirliğinin devam edeceğini” söyledi.

Başkan Bush, “Türkiye, ABD’nin stratejik ortağıdır. Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok önemlidir. Biz bu ilişkileri daha güçlü yapmak için çok çalışıyoruz” dedi.

Bush, “Türkiye ile ortak düşmanımız PKK’ya karşı savaşta işbirliğimiz devam ediyor. PKK, Türkiye’nin, Irak’ın, ABD’nin ve barış içinde yaşamak isteyen herkesin ortak düşmanıdır. Biz, PKK’ya karşı savaşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

ABD Başkanı, “Ben kuvvetle şuna inanıyorum ki, Avrupa Birliği Türkiye’nin üyeliğinden fayda görecektir. Türkiye, dünya üzerindeki milletler için muhteşem bir örnek oluşturuyor” dedi.

Bush, Türkiye’nin demokrasi ve İslam dinini bir arada var olabileceğini gösterdiğini de söyledi.

Başkan Bush, “Türkiye, Avrupa ve İslam dünyası arasında bir köprüdür” ifadesini kullanırken, ayrıca Türkiye’nin “yapıcı” bir rolü olduğunu vurguladı.

Bush, Gül ile görüşmesinde ayrıca enerji kaynaklarının güven altına alınmasına yardım etme konusunu ele aldıklarını kaydetti.

ABD Başkanı Bush, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesi için “yapıcı bir konuşma oldu” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Bush, basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Gül onuruna öğle yemeği verdi.

Yaklaşık bir saat süren yemek, basına kapalı gerçekleşti.

RICE VE CHENEY İLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Gül, Başkan Bush ile görüşmesinin öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı kabul etti.

Gül’ün Rice’ı kabulünde, iyi bir görüş alışverişi yapıldığı ve ortak hedeflerin vurgulandığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığının bir yetkilisi, kabulde terör örgütü PKK, Irak, Orta Doğu, Afganistan-Pakistan, enerji güvenliği ve ortak demokratik değerler konularının ele alındığını belirtti.

Gül, daha sonra ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile Beyaz Saray’da bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Gül, Beyaz Saray’a gelişinde Beyaz Saray özel defterini imzaladı.
 

1164510cookie-checkBush: PKK ortak düşman

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.