Bush: İran’ın yaptığı maruz görülemez

İran’ın İngiliz deniz askerlerini esir etmesinin “mazur görülemeyecek bir davranış” olduğunu söyleyen Bush, İran’ın esir aldığı İngiliz askerlerini ise “rehine” olarak niteledi. 

Bush, ABD’ye resmi bir ziyarette bulunan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, “İran, aldığı rehineleri derhal iade etmek zorundadır. Bu kişiler masumdur, yanlış hiçbir şey yapmadılar ve keyfi olarak zorla görev yaptıkları sulardan çıkarıldılar.” dedi.

Gazetecilerin, esir alınanların ABD askeri olmaları durumunda ABD’nin buna askeri bir karşılık verip, vermeyeceği hakkındaki sorularını ise cevapsız bırakan Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in soruna diplomatik bir çözüm bulunması yolundaki çabalarına destek verdiğini belirtti.

İRAN: BUSH İRAN’I VURABİLİR

Suudi Kralı Abdullah, İran lideri Mahmud Ahmedinecad’ı ABD’den gelecek saldırı ihtimalini gözardı etmemesi için uyardı. Amerikan Newsweek dergisinin internet sitesindeki Suudi Dışişleri Bakanı Suud El Faysal’a dayandırılan habere göre, Kral Abdullah, Riyad’da mart ayının başında yapılan görüşmede, İran liderine “Ülkenize zarar verecek böyle bir tehlikeyi neden göze alıyorsunuz? Uranyumu ille de bu yıl zenginleştirmeniz mi gerekiyor? Ateşle oynamayın. Amerikan tehdidini anlamsız bulmayın, küçümsemeyin” dedi.

İRAN’IN TİKNİK KOMİTE ÖNERİSİ

Öte yandan İran, gözaltına aldığı 15 deniz piyadesi nedeniyle İngiltere’yle yaşanan krizin çözümü için “teknik komisyon” kurulmasını önerdi.
 
Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Öğrenci Haber Ajansı’na (İSNA) yaptığı açıklamada, İngiltere hükümetini, gözaltındaki askerler konusunu “daha karmaşık hale” getirmekle suçladı. 
Haberin devamı 

Kadın asker Faye Turney’in serbest bırakılma kararından da İngiltere’nin ‘’kötü tutumu” nedeniyle vazgeçildiğini söyleyen Burucerdi, İngiliz askerlerin, İran karasularına kanun dışı yollardan girdiklerini ileri sürdü ve “İngiltere bu konuyu mantıklı bir yaklaşımla çözmeye çalışmalı” dedi.

İran’ın, meselenin başından beri sorunu görüşmeyle çözmek niyetinde olduğunu söyleyen Burucerdi, “İngiltere, eğer sorunun çözülmesini istiyorsa Tahran’a teknik bir komisyon göndersin. Böylece iki tarafın karşılıklı görüşmesiyle sorun çözülebilir” diye konuştu.

İran, sorunun çözülebilmesi için İngiltere’nin İran sınırlarını ihlal ettiğini kabul etmesi ve İran’dan özür dilemesini şart koşmuştu.

1149080cookie-checkBush: İran’ın yaptığı maruz görülemez

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.