Bush ulusa seslendi: Asker çekeceğiz

Bush ulusa seslenirken, ”Ne kadar başarılı olursak, o kadar Amerikan askerinin de geri dönmesi sağlanacak” değerlendirmesini yaptı.

Orgeneral Petraeus ve ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan C. Crocker’ın kongrede katıldıkları oturumların ardından Bush, televizyonlardan canlı yayında ulusa seslendi. Petraeus’un Kongre’de anlattığı ve Bush tarafından da onaylanan plana göre, güvenlik durumunun iyileştirilmesi için sekiz ay önce Irak’a gönderilen ek sayıda askerler, 2008 yazına kadar aşamalı olarak geri çekilecek.

Geri çekilme planı çerçevesinde, gelecek yaz Irak’taki Amerikan askeri sayısı 132 bine inmiş olacak.

Irak’taki, özellikle Anbar bölgesindeki gelişmelere bağlı olarak asker çekmenin başlatılmasının uygun görüldüğüne işaret eden Bush, bu başarıların devam etmesine bağlı olarak Amerikan askerlerinin geri kalanının ülkeye geri döndürüleceğini söyledi.

ABD’nin müttefiki olan Irak’ın, varolma savaşı verdiğini belirten Bush, bütün dünyada ABD’ye savaş açan teröristler ve aşırıların, Irak hükümetini devirmeye, bölgeyi kontrol altına almaya ve ABD’ye evinde saldırmaya çalıştığını söyledi.

Bush, ”Eğer Irak’ın genç demokrasisi bu düşmanlara sırtını dönebilirse, bu daha umutlu bir Ortadoğu ve daha güvenli bir Amerika anlamına gelecek” diye konuştu. 

Iraklı liderlerin, ABD ile sağlam, sürekli bir ilişki istediğine işaret eden Bush, ”Biz de bu ilişkiyi, bölgedeki çıkarlarımızı koruyacak bir şekilde ve daha az Amerikan askeri gerektirecek bir şekilde inşa etmeye başlamaya hazırız” dedi.

Irak’ın komşuları İran ve Suriye’ye de seslenen Bush, bu hükümetlerden, Bağdat hükümetinin çabalarının altını oymaktan vazgeçmelerini talep etti.

1157920cookie-checkBush ulusa seslendi: Asker çekeceğiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.