Bush ve Şaron değerlendirme yaptı

Ortadoğu’da ortak strateji izleyen iki ülke lideri Teksas toplantısı sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bush, önceden planlandığı belli olan acemice bir açıklamayla İsrail’in Batı Şeria’daki yasadışı yerleşim birimlerini yıkarak yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi. Şaron da “Yükümlülükleri yerine getireceğiz” diye Başkan George’u teyit etti. 

Bush, Filistinlilere de Şaron’un çekilme planına destek verme ve son uluslararası barış planı olan “yol haritasında” istendiği üzere, silahlı Filistinli grupların dağıtılması çağrısında bulundu. Bush ayrıca  “İsrail ile Filistin arasındaki 1949 sınırlarına dönmeyi planlamak gerçekçi değil” diye konuştu.

Açıklamalara Filistin yönetiminden sert tepki geldi. Filistinli Bakan Saib Erekat, Bush’un İsrail’in “yol haritası”nın yükümlülüğünü yerine getirmesi yönündeki çağrısını Şaron’un dikkate almasını istedi. Filistin yönetiminin danışmanı Nebil Ebu Rudeyna da, Bush’un, “İsrail ile Filistin arasındaki 1949 sınırlarına dönmeyi planlamak gerçekçi değil” şeklindeki sözlerini eleştirdi.Rudeyna, bu sözlerin Batı Şeria’da Yahudi yerleşimciliğini meşru kılma anlamına geldiğine işaret etti.
 
İRAN MASAYA YATIRILDI
 
İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un askeri danışmanı general Yoav Gallan’ın, ABD Başkanı’na İran’ın nükleer tesislerinin havadan çekilmiş fotoğrafları istihbarat bilgilerini verdiği bildirildi. İsrail medyası, Bush’a verilen belgelerin, İran’ın askeri nükleer programının “çok gelişmiş olduğunu ispatladığını” duyurdu.

Bu arada, Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, Bush ile Şaron’un “İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili ortak kaygılarını konuştuklarını ve Bush’un, İran’ın nükleer silah geliştirmesinin önlenmesi amacıyla Avrupalıların gösterdiği diplomatik çabaları anımsattığını” belirtti.

1103270cookie-checkBush ve Şaron değerlendirme yaptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.