Bush ve Blair işgal için gizlice anlaşmış

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Guardian’ın “Irak’ın işgali öncesinde Bush ile Blair’in anlaştıkları gizli belgede ortaya kondu” başlıklı haberinde İngiltere Başbakanı Tony Blair, ABD Başkanı George Bush’a BM desteği olsun olmasın, Irak’ın işgalinde destek sözü verdiği belirtildi.


Söz konusu iddialar, Londra Üniversitesi Uluslararası İlişkiler profesörlerinden Phillipe Sands’ın kitabı Kanunsuz Dünya’nın son baskısında yer aldı.


Sands’ın gördüğü bilgi notuna bakılırsa iki liderin 2003’te Beyaz Saray’da yaptığı toplantıda Bush, Saddam Hüseyin’e karşı güçlü kanıtlar bulma konusunda o kadar kaygılıydı ki, Blair’e U2 keşif uçaklarını BM renklerine boyayıp kullanmayı düşündüğü anlattı.


İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times da Blair’in “daha tüm diplomatik yollar tükenmeden işgale destek verdiği” görüşünü haberin başlığına taşıdı.


The Times da ise İngiltere’nin istihbarat örgütleri MI5 ve MI6 uzmanlarının yer aldığı Ortak Terör Analiz Merkezi’nden gelen bir uyarı şöyle aktarıldı:


“İngiltere’nin terörle mücadele birimi, yeni terör saldırıları düzenlenmesi ihtimalinin varolduğunu açıkladı. Birimin başkanı Lord Carlyle, gördüğü bazı gizli belgelerin kendisini böyle bir açıklama yapmaya itecek kadar güçlü olduğunu belirtti.”

787720cookie-checkBush ve Blair işgal için gizlice anlaşmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.