Bush ve Harper Meksika’da

Göç, entegrasyon ve kuş gribi konularının masaya yatırılacağı, ikili görüşmeler şeklinde planlanan zirve yalnızca 2 gün sürecek. İlk görüşme 13.30 ‘da Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox ve  Kanada Başbakanı Stephen Harper arasında, 15.00’de ABD Devlet Başkanı George Bush ve Fox arasında son görüşme ise Harper ve Bush arasında gerçekleşecek.
 
Devlet başkanlarının kaldığı Fiesta Americana hotelinde inanılmaz güvenlik önlemleri alınmış durumda. Sabah saatlerinde üç lider resmi olmayan ve basına kapalı olarak Meksika’nın en önemli Maya sitelerinden biri olan Chichen Itza’yı gezecekler.

Her ne kadar Orta Amerika sanılsa da, Meksika coğrafi ve siyasi haritada Kuzey Amerika’nın bir parçası olduğu için 2005’de kurulmuş olan ASPAN-Kuzey Amerika Ülkelerinin Refahı ve Güvenliği Birliği’nin  de bir üyesi. Bu sebeple üç kuzey Amerika ülkesi aynı zamanda birlik içinde alınan, ülkeler arası göç, ticaret, entegrasyon gibi konuların gelişmelerini değerlendirecek.

Heryıl bir ülkede gerçekleştirilmesi düşünülen  Kuzey Amerika ülkeleri zirvesinde güvenlik ve ticari konular kapsamında gözden geçirilecek 300 verilmiş söz var.

Kanada Woodrow Wilson Meksiko Enstitüsü Başkanı Andrew Selee; “Bush’un dikkati  bu yarımkürede değil. Kanada’da ise bir azınlık hükümetini yavaş yavaş oturtmaya çalışıyoruz. Meksika’da da bu temmuz’da seçimler var” diyerek zirveden yüksek bir randıman beklemediğini söyledir.

Washington’da bulunan“Amerikalararası  Dialog  Enstitüsü Başkanı Peter Hakim ise, son aylarda iyice ateşlenen ABD’deki Meksikalı göçmenler, sorunları, uyumları, hakları ile ilgili yapılacak yasal reformların Meksika’nın iç politikasını doğrudan etkileyeceğini,  bunun da ABD ile olan bilateral ilişkiye yansıyacağını söylüyor. Bir çok analist, bu aşamada  devlet başkanlığı seçimlerine 3 ay kala Fox’un,  sınırlarda daha sıkı kontrol, güvenlik görevlisi miktarında artış, sınırlarda ışıklandırma gibi sözler veremeyeceği, verse de tutamayacağı kanatindeler.

1125870cookie-checkBush ve Harper Meksika’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.