Bush’tan ‘ayıp olmasın’ bağışı

Başkan Bush’un vaadettiği 674 milyon dolar büyük ölçüde Etiyopya ve Eritre’de açlıkla mücadele ve diğer Afrika ülkelerinde insani yardım çalışmalarına harcanacak. Bu fon ABD yardım bütçesinin parçası olarak ilan edilmiş durumda, ancak henüz herhangi bir ülkeye tahsis edilmediği belirtildi.


İngiltere Başbakanı Tony Blair ile ABD Başkanı George Bush, Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmede, Afrika’nın borçları konusunu ele aldı.
 
Blair, yoksulluğu G-8 doruğunun ana gündem maddesi yapmak istiyor.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Tony Blair, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nin, Afrika’yı yoksulluktan kurtarma konusunda, ortak bir arzuyu paylaştıklarını söyledi.

Ancak Blair, konunun yalnızca kaynaklarla ilgili olmadığını, borç, ticaret, hastalıklar ve çatışmaların önlenmesini de kapsadığını vurguladı.

Blair ayrıca, Afrika’nın borçlarının iptal edilmesi konusunda bir plan üzerinde bir uzlaşmaya doğru ilerlediklerini vurguladı.

İngiltere Başbakanı, ama paraları çarçur etmek istemediklerini, Afrika ülkelerinin de, yolsuzlukla mücadele konusunda taahhüt altına giren ve hukuk kurallarını savunan Afrika ülkelerinin yardımdan yararlanacaklarını sözlerine ekledi.

George Bush da, tarafların, Afrika’nın borçlarından kurtarılması için sanayileşmiş ülkelerin İskoçya’daki doruğunda ele alınmak üzere bir program hazırladıklarını söyledi.

Bush, Afrika ülkelere yardım konusunda taze bir başlangıç yapmak için tarihi bir ilerlemenin sağlanmakta olduğunu da sözlerine ekledi.

Bush, ayrıca, Blair’a da, kendi ifadesiyle, Afrika konusundaki vizyonu ve liderliği nedeniyle teşekkür etti.

Önümüzdeki ay İskoçya’daki G-8 zirvesinin ev sahipliğini yapmaya hazırlanan Blair, G-8 Dönem Başkanı olduğu dönemde Afrika’da yoksullukla mücadele ve kalkınma amacıyla güçlü bir hamle yapılmasını istiyor.

1108180cookie-checkBush’tan ‘ayıp olmasın’ bağışı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.