Bush’tan emlak piyasasına destek

Düşük gelirli kesimlere verilen yüksek riskli konut kredisi kullananların borçlarını ödeyememesi önce bankaları ardından da ilgili sektörleri vurarak, küresel mali piyasalarda şiddetli dalgalanmalara yol açtı.

Bush, Washington’da yaptığı açıklamada, hükümetin sorunu çözmek için rol oynayabileceğini, ancak bu rolün sınırlı olduğunu söyledi.

Bu açıklama öncesinde Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke de, sorunun giderilmesi için faiz oranlarının düşürülebileceği imasında bulunmuştu.

Bernanke, yatırımcıların aldıkları kararların sonuçlarını düşünmesi gerektiğini; ancak Merkez Bankası’nın ‘genel bir mali istikrar’ sağlanmasını destekleyeceğini söyledi. Bu açıklamaları takiben Amerikan borsalarında hisseler bir miktar değer kazandı.

Başkan Bush, açıklamasında Amerikan Kongresi’nden 90 günden fazla bir süredir borçlarını ödeyemeyen kredi kullanıcılarına, devlete bağlı Federal Emlak İdaresi tarafından borç verilmesini garanti edebileceği bir reform paketini onaylamasını istedi.

Bush amacının kredi açmış olan şirketleri kurtarmak değil, bireylerin evlerini kaybetmek gibi bir durumda kalmasının önüne geçmek olduğunun altını çizdi. Bu kapsamda, kredi geçmişi olumlu olan, geçmişte borçlarını zamanında ödeyenlerin borçlarını yeniden yapılandırmasının sağlanması öngörülüyor. Bush, Kongre’den Federal Emlak İdaresi’ne esneklik sağlayacak ve kredilendirme uygulamalarının daha sıkı şekilde uygulanmasını sağlamak için gerekli yasaları çıkarmasını istiyor.

Muhalefetteki Demokratlar ise, Bush yönetiminin bu reformları iktidara geldiği zaman yapmış olması gerektiğini söylüyorlar.

Uzmanlar, Bernanke’nin 18 Eylül’de düzenlenecek olan toplantıda kredi maliyetlerini düşürmeye gitmesini bekliyorlar. (BBC)

1156960cookie-checkBush’tan emlak piyasasına destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.