Bush’tan Ercan’ı inceleme talimatı

Erdoğan, Bush ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerine, görüşmede Türkiye’deki azınlıkların vakıflarıyla ilgili bilgi verdiğini söyledi. Erdoğan, ”Üzerinde ısrarla durulan, biliyorsunuz vakıflar meselesiydi. Bu konuda da şu ana kadar 188 vakıf mülkü kendilerine teslim edilmiş, onlar adına kayda geçirilmiştir. Diğerleri de yargıda, süreç devam ediyor. Süreci daha da hızlandırmak, kolaylaştırmak için yeni Vakıflar Kanunu’nu da hazırladık ve TBMM’ye gönderdik. Bu konularda kendilerini de bilgilendirmiş olduk” diye konuştu.


Washington’dan Ercan Havaalanı’na direk uçuşların başlatılması ve KKTC’deki üniversitelerde ABD’li öğretim üyelerinin ders vermesi gibi konuların gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:


”Üzerinde durduğumuz ağırlıklı konu, Washington-Ercan arasında bir uçak seferi başlatılabilmesi. Geçenlerde temsilcilerin gelmesi nedeniyle teşekkür ettim. Bu konunun yeterli olmadığını, daha da geliştirilmesi konusunu. İngilizler de işadamlarından bir grubu KKTC’ye göndermişlerdi. Fakat üniversitelerle ilgili konulara girmedik. Sadece Sayın Annan’ın hazırlamış olduğu raporla ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği süre bir yılı aştı. Bu konuda bizler destek talebinde bulunduk.”


Erdoğan, ”Hükümet olarak Amerikan karşıtı eğilimleri önlemek açısından ne yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusunu cevaplandırırken, ”Biz uygulamalarımızla bunu gösteriyoruz zaten. Bunun için uygulama yeterlidir. Tepkiye vesaireye gerek yok” dedi.


Başbakan Erdoğan, bir başka soru üzerine sözde Ermeni soykırımı ilgili bir konunun görüşmede gündeme gelmediğini bildirdi.


ERDOĞAN: ”ABD, PKK KONUSUNDAKİ ENDİŞELERİ PAYLAŞIYOR”   


Erdoğan, ABD’nin, Türkiye’nin PKK konusundaki endişelerini paylaştığını belirterek, ”İki ülke arasında istihbari noktada bilgi alışverişinin devam ettiğini” söyledi. Erdoğan, ”Ama biz bunları tabii yeterli görmüyoruz. Bunun daha ileri noktalara taşınmasını istiyoruz. İnşallah bu süreç içerisinde de Kuzey Irakta’ki PKK terör örgütünün kamplarına yönelik çalışmalarda da gerek koalisyon güçlerinden, gerek Irak yönetiminden, bu tür desteği alarak, müşterek bir çalışma içerisinde, bunu yürüteceğiz” dedi.


Erdoğan, ABD Başkanı Bush ile görüşmesinin ardından Washington’daki Willard otelinde basın toplantısı yaptı.


Erdoğan, ABD Başkanı Bush ile başta PKK terörü, Kıbrıs, Ortadoğu, AB ve ekonomik ilişkileri değerlendirdiklerini belirterek, ”Görüşmemizde özellikle Türkiye ve ABD arasındaki stratejik ortaklık konusunu vurguladık” dedi.


Başbakan Erdoğan, görüşmede, ”PKK konusunu ayrıca görüşme fırsatımız oldu ve Türkiye’deki azınlıklarla ilgili konular üzerinde de değerlendirmede bulunduk. Bildiğiniz gibi Vakıflar Kanunu’nu Meclis’e sevkettik. Yine, ABD’den KKTC Ercan Havaalanı’na, Amerikalı kongre üyelerinin ziyaretinin daha ileri taşınması düşüncelerimizi kendilerine ifade ettik. Bu sürece olumlu baktıklarını, özellikle 24 Nisan Referandumu’yla ilgili konularda Türkiye’nin göstermiş olduğu tavrı takdir ettiklerini ve bundan sonraki süreçle ilgili olarak adım atması gerekenlerin, karşı taraf olduğu düşüncesini kendilerinde gördüm. AB müzakere süreciyle ilgili kararlılığımızı da kendilerine ifade ettik” diye konuştu.


Erdoğan, Bush’un ”ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok önemli stratejik ilişkiler olduğu” yolundaki sözleri anımsatılarak, ”Türkiye olarak ilişkilerdeki bu stratejik boyuttan ne anlıyoruz?” sorusu üzerine, Türkiye’nin, özellikle bulunduğu jeo-stratejik konumu itibariyle, bölgede, bu konuda temsil yetkisi en güçlü ülke olduğunu belirtti.


Erdoğan, ”Örneğin Afganistan bunlardan bir tanesidir. Hele hele 2 yıl içerisinde Türkiye’nin ISAF’ın komutasını iki kez ele alması, işte bu stratejik birlikteliğin, ortaklığın en açık, net ifadesidir. Bundan sonra da bu süreç aynı istikamette devam edecektir” dedi.


Başbakan Erdoğan, ”Bu görüşmeden sonra yeni bir dönem açılıyor mu? Türk-Amerikan ilişkilerinde yanlış anlamalar, kara bulutlar… Bunları geride bırakıp, yeni bir döneme giriyor muyuz?” sorusuna karşılık, Erdoğan, ”Eğer Sayın Bush’un açıklamalarında böyle bir şey varsa eyvallah, ama ben o açıklamalarda böyle bir şey dinlemedim duymadım” diye konuştu. (aa)

680220cookie-checkBush’tan Ercan’ı inceleme talimatı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.