Bush'tan Pakistan içinde operasyon izni

Haberde, yönetim içindeki yoğun tartışmaların ardından, geçen Temmuz ayında verildiği belirtilen bu onayın, çatışmaların Afganistan'dan Pakistan'a sıçrayacağı, hatta bölgesel bir savaşın fitilini ateşleyebileceği endişesi yarattığı belirtiliyor.

The Guardian, Bush'un kararıyla birlikte, saldırı helikopterleri desteğiyle Pakistan topraklarına giren Amerikalı komandoların 20 militanı öldürdüklerini söylediklerini hatırlattı.

Pakistanlı yetkililerin de bu saldırıyı 'yasadışı' ilan ederek kınadıkları ve ölenlerin çoğunun sivil olduğunu savundukları açıklandı.

Haberde ayrıca, Bush'un bu adımının, Washington ile yayılabilecek çatışmanın Pakistan hükümetini devirmesinden korkan NATO'daki bazı müttefiklerinin arasını açmasının kesin olduğu söyleniyor.

NATO sözcüsü James Appathurai'ın, ittifakın, sınırötesi saldırıları desteklemediğini ifade eden sözlerine de yer verildi.

"BUSH SAVAŞ RİSKİ ALDI"

Bush'un Pakistan içlerinde Amerikan operasyonlarına izin veren gizli emri ve yaratabileceği sonuçlar Simon Tisdall imzalı makalede de yorumlanıyor.

Tisdall, Bush'un bu kararıyla Pakistan'la bir savaşa girme riski aldığını söyledi. Yazıdan bazı alıntılar şöyle:

"Afganistan Savaşı'nı Pakistan'ın batısına doğru genişletmenin siyasi ve askeri risklerinin altı, Pakistan Genelkurmay Başkanı General Aşfak Rıza Kayani'nin sözleriyle çizildi. Kayani, Pakistan'ın egemenliğini 'Her ne pahasına olursa olsun' koruyacağını söyledi ve Amerikalılar'ın saldırısını 'pervasız' diyerek tanımladı.

Kayani'nin sözleri, Pakistan'da görünürde Amerikan yanlısı olan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'ye bir uyarı olarak algılandı. Kayani'nin sözleri ayrıca, Pakistan topraklarında daha fazla Amerikan saldırısı olursa, Amerikalı ve Pakistanlı askerler arasında çatışma çıkması gibi ürkütücü bir olasılığı da gündeme getirdi.

"Washigton'un Pakistan'daki adımları, artan düşmanları ve isteksiz müttefikleriyle birleştiğinde, bir başka savaşın daha fitilinin ateşlenmesine, tehlikeli bir şekilde yaklaşılıyor."

1178250cookie-checkBush'tan Pakistan içinde operasyon izni

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.