Bush’un Ortadoğu turunun ilk durağı İsrail

Daily Telegraph dün İsrail’e, Hizbullah’ın kontrolündeki Güney Lübnan’dan iki roket atılması, “George Bush’un Ortadoğu turu öncesi güçlerini göstermesi” olarak yorumlandı.

The Times ve The Financial Times George Bush’un Ortadoğu turunu başyazılarına taşıdı. The Times’a göre Bush, başkanlığının en uzun, en zorlu ve potansiyel olarak da en önemli turlarından birine başlıyor. Gazete Beyaz Saray’ın turu yanlış planladığı kanısında.

“Bush, İsrail ve Filistin’den önce, daha sıcak karşılanacağı Körfez ülkelerine gitmeliydi” diye yazan The Times Amerikan Başkanı’nın şu iki önemli mesajı vereceğini öne sürdü:

“Bush ilk olarak, ABD’nin, bölgede İran’ın saldırgan milliyetçiliğinin neden olduğu korkuları anladığı ve tavrını değiştirmesi için Tahran’a baskıyı sürdüreceği mesajında ısrarcı olacaktır. İkinci olarak da, ülkesinin arabuluculuğunda bir yıl içinde yaşayabilir bir Filistin devleti kurulması için Arap ülkelerine daha fazla ekonomik ve siyasi destek çağrısı yapacaktır.”

“SON YILI İYİ DEĞERLENDİRMELİ”

The Financial Times “Bush’un Ortadoğu’daki son şansı” başlığı ile yayınladığı başyazısında “Başkanlığının son yılında George Bush’un siyasi sermayesi sınırlı ancak Bush bu yine de elinden geleni yapmalı” diye yazdı.

The Financial Times, İran konusunda, Amerika’nın Sünni müttefiklerinden gelen son işaretleri Washington için iç açıcı bulmadığını aktarara şu örnekleri sıraladı:

“Mahmud Ahmedinecad’ın geçen ay Körfez İşbirliği Konseyi zirvesine katılan ilk İran Cumhurbaşkanı olması, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Ahmedinecad’ı Hac için ülkeye davetiyle, davetin kabulü ve Mısır’ın, İran’la 1979’daki İslam Devrimi sonrası kestiği diplomatik ilişkileri yeniden başlatmayı değerlendirmesi.”

“BUSH’UN YAPMASI GEREKEN?”

Financial Times’a göre nihayetinde ABD Başkanı olduğundan, George Bush bile bölgede siyasi havayı değiştirecek güce sahip olmalı. Ancak bunu yapması için İslamcı militanlardan Gazze’den roket saldırılarını durdurmayı istediği kadar, İsrail’den de Filistin topraklarını işgali genişletmeye son vermesini talep etmesi gerekiyor.

Gazete ancak bu koşulla, George Bush’un İsraillilerin ve Filistinlilerin çoğunun desteğini kazanabileceğini, tarafların da hala sorunlarının son bulması için ABD’ne baktıklarını vurguluyor.

1164550cookie-checkBush’un Ortadoğu turunun ilk durağı İsrail

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.