Bush’un telekulak yasasına soldan tepki

ABD’de Kongre’nin üst kanadı Senato’nun ardından alt kanat Temsilciler Meclisinin de terörizme karışmasından kuşkulanılan dünyanın her yerindeki kişilerin telefon ve elektronik haberleşmelerinin, mahkeme kararı olmaksızın Amerikan istihbarat örgütlerince izlenebilmesine olanak sağlayan yasa tasarısını kabul etmesine sol kanat demokratlar tepki gösterdi.

Cumhuriyetçi Başkan George Bush tarafından hararetle desteklenen ve Demokrat Parti’nin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde 183’e karşı 227 oyla benimsenen tasarının kabul edilmesi, sol kanat Demokratlar ve sivil özgürlük kuruluşları tarafından tepkiyle karşılandı.

Demokrat Partili milletvekili Zoe Lofgren, “Bu yasa, adalet bakanına, hiçbir denetim olmadan herkesin her yerde her zaman izlenebilmesi olanağını verecek” diyerek, yasanın anayasaya aykırı olduğunu dile getirdi.

Cumhuriyetçi milletvekilleri ise bu iddiayı reddetti.

Bush ve Ulusal İstihbarat Direktörü Mike McConnell, terör örgütü El Kaide’nin ABD’ye karşı yeni saldırı hazırlığında olduğunu belirterek, Kongre’ye yasanın bir an önce geçirilmesi çağrısında bulunmuştu.

Kongrenin iki kanadında da benimsenen tasarı, imzalanarak resmen yasalaşması için Bush’a gönderildi.

Cumhuriyetçi Başkan Bush, Demokrat ağırlıklı Kongreye iradesini kabul ettirerek, önemli bir siyasi zafer kazandı.

Yasanın karşıtları, terörle bağlantısı olduğu iddiasının ortaya atılması durumunda ABD’de oturan Amerikalıların haberleşmelerinin de mahkeme kararı olmadan ve denetimsizce izlenebileceğini savunuyor.

 

1155350cookie-checkBush’un telekulak yasasına soldan tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.