Bush’un yeni başağrısı: El Cezire

ABD Başkanı George Bush’un Arap El Cezire televizyonunu bombalama fikrinden bahsettiği, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in ise kendisini bu fikirden vazgeçirdiği öne sürülmüştü. İki gün önce ortaya atılan bu iddiaların, Bush-Blair konuşmasının kayıtlı olduğu bir metne dayandırıldığı ve bu metnin Devlet Sırları Yasası kapsamına alınarak, gazetelere gözdağı verilmesi ise dün manşetlere taşınmıştı.

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Times gazetesi konuyu özetle şöyle işledi:

“Başsavcı Lord Goldsmith, Devlet Sırları Yasası’nı kullanmak suretiyle basını susturarak Başkan Bush’u Irak konusunda utanç verici bir konuma düşmekten kurtarmakla suçlandı. Liberal Demokrat partinin dışişleri sözcüsü Sir Menzies Campbell, ‘Burada acilen sorulması gereken soru, başsavcının daha önce aralarında kendisinin Irak savaşı hakkındaki tavsiyesi de dahil basına sızan belgelerle ilgili olarak kullanmadığı bu yasaya başvurmanın neden şimdi aklına geldiğidir. Bunun ulusal çıkarla değil, güç durumda olan Beyaz Saray’ın baskısı altında kalan hükümeti korumaya çalışmakla ilgili olduğundan şüphelenilmektedir’ şeklinde konuştu.”

Soldaki ulusal gazete The Guardian gazetesinin başyazısında ise iddialarla ilgili şu yorumlarda bulundu:

“El Cezire muhabirlerinin, demokrasiyi destekleme niyetindeki ülkeler tarafından meşru askeri hedef olarak görülebilmesi çirkin, ama şaşırtıcı değil. Bu olmaması gereken bir şey ama, kanalın Bağdat ve Kâbil’deki ofislerine Amerikan saldırıları düzenlenmişti. Eğer Başbakan Blair, gerçekten El Cezire’nin Katar’daki merkezinin bombalanmasını engellediyse, bu belki de Başkan Bush’la aralarındaki bir anlaşmazlığı kazandığı ender durumlardan biri, hatta türünün tek örneği olabilir. Eğer durum böyleyse, bu, söz konusu metni yayımlamak ve bu sıradışı öyküyü açığa çıkarmak için zorlayıcı bir nedendir.”

1118830cookie-checkBush’un yeni başağrısı: El Cezire

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.