‘Bütçe teklifine en üst perdeden muhalefet’

2020 Yılı Bütçe Teklifi’nin görüşmeleri bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayacak.

Muhalefetin ‘Halkın değil Saray’ın bütçesi’ olarak değerlendirdiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maaşına 6 bin 750 TL zam öngören, faiz ve güvenlik harcamalarına yüksek tutarda ödenek ayrılan 2020 Yılı Bütçe Teklifi’nin görüşmeleri bugün başlıyor.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek’in haberine göre TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerine bugün, “Bütçe Kanunu Teklifi ve Kesin Hesap Kanunu Teklifi”nin geneli ile “Sayıştay Raporları” üzerindeki görüşmelerle başlanacak. Bugün TBMM’nin yarın ise Ticaret ve Ekonomi Bakanlıklarının bütçelerinin görüşüleceği komisyon Kasım ayı sonuna kadar mesai yapacak.

HALKA YÜK OLACAK
Bütçe Teklifi’nin halka yalnızca bir ‘yük’ olarak yansıyacağını ifade eden Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Süleyman Girgin, “Bu bütçe teklifine en üst perdeden muhalefet edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın maaşının 81 bin 250 TL’ye çıkarıldığını, bunun yanında emeklilerin, asgari ücretlinin, memurların düşük maaşla çalışmayı sürdüreceğini ifade eden Girgin, “Saray’ın lüks ve şatafat altında yaşaması bütçede açık oluşturmuyor ama ne hikmetse işçiye, memura, emekliye yapılacak ödemeler için bütçe açığı oluşur diye yeterli zam yapılmıyor. Bu bütçe, Saray’ın etrafındaki bir avuç yandaşın ve müteahhidin bütçesidir. Vergi ve borçlanma bütçesidir. İktidar sınıf bilinci ile hareket ederek kendi sınıfını kolladığı bir bütçe ortaya çıkardı. Bize düşen ise buna karşı mücadele etmektir. Yanlışlarını yüzlerine söylemektir” diye konuştu.

SAVAŞA PARA VAR, YURTTAŞA YOK
Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi HDP Milletvekili Garo Paylan da bütçe teklifinin görüşmeleri boyunca etkin bir muhalefet yapmak için hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Bütçe Teklifi’nin genel olarak bir savaş bütçesi olduğunu söyleyen Paylan, “Benim ve komisyon üyesi diğer milletvekili arkadaşlarımın ortak görüşü, bütçenin vicdansız, adaletsiz bir yapıda, Saray’ın ve savaşın bütçesi olduğudur” ifadelerini kullandı.

Teklifin Saray’ı ve yandaşlarını ihya edecek bir şekilde hazırlandığını ifade eden Paylan, “Güvenlik harcamalarında da büyük bir artış var. AKP, tercihlerini tanklardan, toplardan yana kullanırken atanamayan öğretmenleri, EYT’lileri, yoksulları görmezden geliyor. Bu konulara itirazlarımızı en sert şekilde yapacağız” dedi.

YÜZDE 14 ARTIŞ
2020 Yılı Bütçe Teklifi’ne göre, kamunun 2020 yılı bütçe giderleri bir önceki yıla göre yüzde 14’lük artışla 960 milyar liradan 1 trilyon 95 milyar liraya, bütçe gelirleri ise 880 milyar liradan 956,6 milyar liraya yükseliyor. Teklifle Cumhurbaşkanlığı’na 3,1 Milyar TL, Diyanet’e 11.5 Milyar TL, Milli Savunma Bakanlığı’na 53.8 milyar TL, Adalet Bakanlığı’na 18.7 milyar TL, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ise 434 milyar TL ödenek tahsis edilmesi öngörülüyor.

2348830cookie-check‘Bütçe teklifine en üst perdeden muhalefet’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.