Büyükada “Yaşam için Su” yaz kampı 19-21 Ağustos’ta

Neden Yaşam için Su Kampı?

Geçen günlerde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin suya uyguladığı %423’lük zammın gündeme gelmesiyle birlikte sürekli olarak pahalanan ama kalitesi aynı oranda düşen, artık çoğu kentte içilmez hale gelmiş şebeke sularımızın hali bir kez daha gözler önüne serildi.

Kentlerdeki su sorunu şebeke suyun kirli ya da içilemeyecek kalitede olmasıyla da sınırlı değil. Belediyeler içme suyu sağlama sorumluluğunu ambalajlı su sektörüne atarken, bu sektör yüksek ekolojik ayak iziyle doğada plastik birikimine, karbon emisyonuna ve temiz tatlısu varlıklarının kamudan gasp edilip, kirletilmesine ve tüketilmesine neden oluyor.

Bunun dışında baraj ve HES’lerle sermayeye peşkeş çekilen, enerjinin hammaddesi haline dönüştürülen, maden ve taş ocakları, termik santralleri, nükleer santraller gibi doğayı ve geleceğimizi yok eden projelerde soğutma ve yıkama amaçlı kullanılıyor. Bu nedenlerle içmek için ve geçimlik tarım için bile temiz su bulamayan kırsal kesim göçe zorlanıyor. Şiddetlenen iklim değişikliği ve bu krizi daha da büyüten yönetimsel sorunlarla birlikte ekolojik adaletsiz hızla tüm yerküreyi sarıyor. İşte hepimizi ilgilendiren bu sorunları konuşmak, bu gidişatı durdurmak için bir dört bir yanı sularla kaplı Büyükada’da bir araya geliyoruz. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen hala umut var. Geleceğimizi şimdi birlikte yaratacağız. Suyun birleştirici gücüyle, herkesi ve herşeyi metalaştıran ve kar elde etme aracına çeviren anlayışa karşı alternatifleri inşa edeceğiz.

Programda neler var?

19 Ağustos Cuma
20.30 – 22.00 İstanbul’un Su Yolları ve Çeşmeleri
Konuşmacılar: Dr. Korhan Gümüş (Mimar, Açık Radyo program yapımcısı), Prof. Dr. Murat Güvenç (Akademisyen Kadir Has Üniversitesi)

22.00 – 23.00 Müzik dinletisi
Sinan & Deniz

21 Ağustos Cumartesi
10.00 – 11.30 Mitoloji ve Felsefede Su- Ekoloji Felsefesi
Konuşmacılar: Doç. Dr. Ferda Keskin (Bilgi Üniversitesi), Prof. Dr. Sinan Özbek (Adalar Kent Konseyi Başkanı, Kocaeli Üniversitesi)

13.30 – 14.30 Kapitalizmin Ekolojik Yıkımı
Konuşmacı: Nuran Yüce (Su Hakkı Kampanyası), Memet Uludağ (İrlanda – Kârdan önce İnsan Koalisyonu)

14.30 – 16.00 Türkiye’de ve Dünyada Su Hakkı Mücadelesi
Konuşmacılar: Dr. Akgün İlhan (Su Hakkı Kampanyası), Özdeş Özbay (Su Hakkı Kampanyası)

20.30 – 22.00 Habap Çeşmesi Film Gösterimi ve Söyleşi
Konuşmacı: Zeynep Taşkın (Hrant Dink Vakfı)

22 Ağustos Pazar
10.00 – 11.00 İstanbul’un Su Sorunları
Konuşmacılar: Nuran Yüce (Su Hakkı Kampanyası), Mehmet Baki Deniz (Kuzey Ormanları Savunması)

11.00 – 12.30 Nasıl Bir Su Hakkı Mücadelesi Atölyesi
Kolaylaştırıcı: Özdeş Özbay (Su Hakkı Kampanyası)
Konuşmacılarımız kimler?

Dr. Korhan Gümüş
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü mezunu olan Dr. Korhan Gümüş, doktorasını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde tamamladı. Gümüş, çeşitli sivil toplum örgütlerinde danışman, koordinatör, proje yöneticisi olarak çalıştı. Milliyet, Milliyet Sanat Dergisi, Cumhuriyet, Bilim ve Teknik, Radikal, Taraf, Zaman, Toplum ve Bilim, Birikim, İstanbul Dergisi gibi periyodik yayınlarda yazılar yayınladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehircilik Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Gümüş, Açık Radyo’da Metropolitika adlı programın yapımcısıdır.

Prof. Dr. Murat Güvenç
Doktorasını 1991 yılında Orta Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamlayan Prof. Dr. Murat Güvenç çalışmakta olduğu Kadir Has Üniversitesi’nde ayrıca İstanbul Çalışmaları Merkezi direktörlüğünü de yürütmektedir. Aynı zamanda Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Yönetim Kurulu’nda olan Güvenç, yıllardır kent çalışmalarıyla ilgili pek çok önemli proje yürütmekte. Güvenç’in ilişkisel-sosyolojik haritacılık (kartografi) alanında eserlerinin yanı sıra Türkiye Seçim Atlası 1950-2009 gibi yayımlanmış kitapları da var.

Doç. Dr. Ferda Keskin
Doç. Dr. Ferda Keskin doktorasını 2002 yılında Columbia Üniversitesi Felsefe bölümünde tamamladı. Bilgi Üniversitesi’nde Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde akademisyen olarak çalışmalarına devam eden Keskin’in felsefe alanında yazılmış pek çok makale ve yazıları mevcuttur. Keskin önemli Foucault eserlerini dilimize kazandıran çevirileriyle ve düşünsel yazılarıyla tanınıyor.

Prof. Dr. Sinan Özbek
Prof. Dr. Sinan Özbek İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümü başkanı olan Özbek, Felsefelogos dergisi genel yayın yönetmenliği ve Fesatoder (Felsefe ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu Derneği) başkanlığını da yürütüyor. Adalar Kent Konseyi Başkanı olan Özbek’in İsyankâr Ruh (2000) ve Irkçılık(2003) gibi kitapları, çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış pek çok yazısı ve makalesi bulunuyor.

Nuran Yüce
Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde tamamlayan Nuran Yüce 1996 yılından bu yana Tarih Vakfı’nda ve SODEV bünyesinde yürütülen “Kadınların Yasal Hakları” projesinde çalıştı. Yüce 2011 yılından bu yana Su Hakkı Kampanyası’nın koordinatörlüğünü yapıyor. Yüce ayrıca 2012 yılından bu yana İstanbul Açık Radyo’da Akgün İlhan ile birlikte Su Hakkı adlı bir programı hazırlıyor ve sunuyor.

Memet Uludağ
Mehmet Uludağ yıllardır İrlanda Cumhuriyet’inde yaşayan bir insan hakları ve su aktivistidir. İrlanda 2014 Yerel Seçimleri’nde “Kârdan Önce İnsan Koalisyonu” (People Before Profit) üyesi olarak Castleknock’tan aday olan Uludağ, 2016 Genel Seçimleri’nde de belirleyici olan Su Hakkı Hareketi’nin önde gelen aktivistlerindendir. Uludağ sadece su hakkı mücadelesi değil ırkçılıkla mücadele konularında da çeşitli yazılar yazmaya devam ediyor.

Dr. Akgün İlhan
Doktorasını 2009 yılında Barselona Otonom Üniversitesi’nde Politik Ekoloji alanında tamamlayan Akgün İlhan 2012’dan bu yana Su Hakkı Kampanyası’nda çalışıyor. Yeni Bir Su Politikasına Doğru: Türkiye’de Su Yönetimi, Alternatifler ve Öneriler (2012) adlı kitabın yazarı olan İlhan’ın çeşitli dergilerde su krizi ve yönetimi üzerine kısa yazı ve makaleleri de bulunuyor. İlhan ayrıca 2012 yılından bu yana İstanbul Açık Radyo’da Nuran Yüce ile birlikte Su Hakkı adlı bir programı hazırlıyor ve sunuyor.

Özdeş Özbay
Özdeş Özbay, 2010 yılından bu yana Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi doktora öğrencisidir. Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De ve Küresel Eylem grubu aktivisti olan Özbay 2016 yılından bu yana Su Hakkı Kampanyası’nda çalışmaktadır.

Zeynep Taşkın
Elazığ Habap Çeşmeleri restorasyon sürecinde Fethiye Çetin ile birlikte çalışan ve Habap Çeşmeleri (2012) adlı belgeselin yapımcısı olan Zeynep Taşkın Hrant Dink Vakfı’nda çalışıyor.

Mehmet Baki Deniz
Kuzey Ormanları Savunması aktivisti olan Mehmet Baki Deniz’in İstanbul’un ormanları, iklim ve su krizine yönelik yazıları ve söyleşileri çeşitli dergilerde ve gazetelerde yayınlanıyor.

Su Hakkı Kampanyası nedir?

Suyun ticarileştirilmesi ve özelleştirilmesi konularında lobi faaliyetleri yürüten Dünya Su Konseyi’nin hazırladığı 5. Dünya Su Forumu 2009 yılında İstanbul’da gerçekleştirilmişti. Devletlerin ve şirketlerin bir araya gelerek her üç yılda bir yaptığı bu foruma karşı sivil toplum örgütleri eş zamanlı olarak Alternatif Dünya Su Forumu düzenledi. Burada dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından pek çok su aktivisti bir araya gelerek devletlerin ve şirketlerin suyu sonuna kadar kullanıp kirletmesine karşı insanların suya erişim hakkının ve doğanın savunulması gerektiğini söylüyordu. Alternatif Forum’un sona ermesiyle sorunların bitmediği, bilakis su hakkı mücadelesinin daha yeni başladığı anlaşılıyordu. İşte bu sinerjiyle Avrupa ve Dünya Sosyal Forumlarının aktif olduğu dönemde Alternatif Dünya Su Forumu’nu düzenleyen unsurlar Su Hakkı Kampanyası’nı kurdu.
Su Hakkı Kampanyası, 2010 yılından bu yana suyun ticarileştirilmesi ve özelleştirilmesine karşı çıkmak, büyüyen su krizine dikkat çekmek, su varlıklarını korumak, tüm canlıların suya adil erişimini sağlanmak ve suyun temel bir insan hakkı olarak tanınmasını sağlamak için mücadele ediyor. Bu doğrultuda çeşitli konferans, sempozyum, toplantı, atölye çalışması, imza kampanyası ve film festivali gibi faaliyetler düzenliyor ve kitaplardan raporlara çeşitli araştırmalara imza atıyor. Kampanya, Batman, Diyarbakır, Van, İstanbul ve İzmir kentlerinde belediyelerle atölye çalışmaları, konferanslar ve forumlar düzenledi. Önemli faaliyetlerinden biri de imza kampanyaları oldu. Bunlardan ilki 2012 Ekim – 2013 Aralık arasında gerçekleşen Su Hakkı Anayasal Güvence Altına Alınsın! adlı imza kampanyasıydı. 2015 Aralık ayında başlatılan Susarak Yaşanmaz, Susuz Hiç Yaşanmaz! adlı imza kampanyasıyla ise yerel yönetimlerden musluklarımızdan temiz ve içilebilir lezzette su akması için, su hizmeti altyapılarını kamu kaynaklarıyla yenilemeleri ve temel ihtiyaçlarımız (içme, beslenme ve temizlik) için gerekli olan suyu hanelerimize ücretsiz sağlamaları talep ediliyor.

Kampanyanın yayınladığı çalışmaların bazıları:
– Uluslararası Su Hakkı Sempozyumu (2011),
– Yeni Bir Su Politikasına Doğru: Türkiye’de Su Yönetimi, Alternatifler ve Öneriler (2011),
– Suyun Özelleştirilmesi ve Su Hakkı (2012),
– “Su Kanunu Tasarısı” Eleştirisi ve Alternatif Su Kanunun Tasarısı (2014),
– İstanbul’un Su Krizi ve Çözüm Önerileri (2014)

Su Hakkı Kampanyası 2012’den bu yana Açık Radyo’da (94.9) her hafta Salı günü 16.00’da Su Hakkı adıyla bir radyo programı yapıyor ve sunuyor. Kampanya ile ilgili detaylı bilgi için www.suhakki.org’u ziyaret edebilirsiniz.

1998440cookie-checkBüyükada “Yaşam için Su” yaz kampı 19-21 Ağustos’ta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.