Buzul tabakasında dev çatlak bulundu

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yetkilisi Mark Drinkwater, kurumun internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, Avrupa’nın kuzey ucundan kutba kadar uzanan çatlağın İngiltere’den büyük olduğunu belirtti. ESA yetkilisi, bu durumun, buzulların daha önceki erime mevsimlerinde gözlemlenenden farklı bir durum olduğunu kaydetti.

ESA uzmanları, bu çatlakları 23-25 ağustos arasında alınan uydu fotoğraflarını inceledikten sonra fark etti. Fotoğraflarda, Norveç’in uzak kuzey ucundaki Svalbard takımadalarıyla Sibirya’nın Severnaya ve Zemlya adalarından kutba uzanan bölgede geniş bir kırık belirlendi.

Uzmanlara göre, normalde hiç erimeyen buzul tabakasının yüzde 5 ila 10’u yaz sonu fırtınalarıyla kırıldı. ESA’ya göre, bu kırılma buzul tabakasının ince ve kırılgan olduğunu gösteriyor.

Drinkwater, kutupta bu eğilimin sürmesi halinde, Avrupa’yla Asya arasındaki deniz yolunun daha uzun sürelerle açık olacağını ve 20 yıla kadar yelkenlilerin yazın kutup okyanusundan geçerek dünya turu denemeleri yapmasının mümkün olabileceğini kaydetti.

Kuzey kutbundaki buzul tabakası, iklimin ısınması yüzünden küçülüyor. 2005 yazı sonunda buzul yüzeyi 5,5 milyon kilometrekare ölçüldü. Oysa bu rakam, 1980’lerin başında 8 milyondu.

ESA, uydu fotoğraflarını “www.esa.int” adresinde yayımlıyor.

1137040cookie-checkBuzul tabakasında dev çatlak bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.