Buzullar eriyince kestirme yol açıldı

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA), internet sitesinde (www.esa.int), açılan deniz yolları uydu fotoğraflarıyla gösterildi.

ESA tarafından yapılan açıklamaya göre, tarihsel olarak geçişin mümkün olmadığı, “Kuzey Buz Denizi Kuzeybatı Geçişi” adlı rota, buzulların erimesi sonucu, Avrupa-Asya, Atlas-Pasifik okyanusları geçişlerine artık tamamen açık hale geldi.

Denizcilik şirketlerinin yıllardır açılmasını umdukları rotanın uydu fotoğraflarını yayımlayan ESA, bölgenin artık “denizciliğe tamamen elverişli olduğunu” duyurdu.

Denizcilik firmaları, Kuzeybatı Geçişinin, Kanada’nın kuzey kıyılarından Panama Kanalı’na en ucuz gemi seferini sağlayacağını da hesaplıyor.

ESA’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Danimarka Ulusal Uzay Ajansından Leif Toudal Pedersen, Kuzey kutbundaki buzul erimesinin “aşırı” dereceye ulaştığını vurguladı ve bölgedeki buzulların 3 milyon kilometre gibi “çok düşük” bir alana indiğini belirtti.
Buzulların erimesiyle birlikte Rusya ve Kanada bölgede kıta sahanlığı iddiasında bulunurken, bu ülkelerin yanı sıra diğer bazıları da deniz dibi kıta uzantısındaki zengin petrol ve doğal gaz yataklarından yararlanmayı planlıyor.

1158020cookie-checkBuzullar eriyince kestirme yol açıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.