Buzulların erimesinde magma da etkili

Araştırmaya göre, yer kabuğunun birkaç kilometre derinliklerinde bile 100 santigrat dereceye ulaşabilen magma, kalınlığı 3-50 kilometre değişen yer kabuğunun inceldiği bazı bölgelerde ”sıcak nokta” oluşumuna neden oluyor.

Grönland’in kuzeydoğusunda 1991’de keşfedilen buz ırmağının altında da ”sıcak nokta” bulunduğunu belirleyen jeologlar, sıcak noktanın, buzulların erimesindeki etkenlerden biri olduğunu tespit etti.

Araştırmayla iklim değişiminin yanı sıra büyük buz örtülerindeki değişiklerde, insan etkisinin payını anlamada doğal etkileri ölçmenin önemi ortaya konuldu.

Araştırma çerçevesinde bölgede, yer çekimi ölçümleri ve havadan radar ölçümleri bir araya getirilerek ortaya çıkarılan harita, yer kabuğunun hemen altındaki kütlede ve yer kabuğunun buz örtüsüyle bir araya geldiği bölge topoğrafyasında değişimler olduğunu gösterdi.
 Araştırmayla büyük buz örtüsünde oluşan buz ırmaklarının, buzun kalınlığı, tabandaki sıcaklık ve bölge topoğrafyasından etkilendiği tespit edildi.

Buz ırmağının altında yer alan ”sıcak nokta”nın, buzun denize taşınma hızının artmasına neden olduğunu belirleyen araştırmacılar, buz ırmağının da bu nedenle oluştuğunu düşünüyor.

 

1164370cookie-checkBuzulların erimesinde magma da etkili

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.