Büyük Birader, kimlik kartıyla geliyor

İngiliz yazar George Orwel’ın 1984 Romanı’nda anlattığı insanların bütün davranışlarını takip ve kontrol eden “Büyük Birader – Big Brother” İngiltere’de kimlik kartı olarak uygulamaya konuluyor.


Tony Blair hükümeti, seçimlerde askıya aldıktan sonra tekrar gündeme getirdiği Biyometrik Kimlik Kartı, Avam Kamarası’ndaki ikinci oylamada da 314 kabul, 283 ret oyu aldı. Geçen Aralık ayında yapılan ilk oylamada tasarıya 385 milletvekili kartlara destek vermişti.


Biyometrik Kimlik Kartıları’nın 2008’de dağıtılması düşünülüyor. İngiltere hükümeti kimlik kartlarının; terör, yasa dışı ve organize suçla mücadeleye katkıda bulunacağını savunuyor.


BÜYÜK BİRADER TARTIŞMASI


İçişleri Bakanı Charles Clarke oylama öncesinde yaptığı konuşmada, kartların bir “Büyük Birader” toplumu yaratmayacağını aksine bununla mücadele edilmesini sağlayacağını savundu.


İnsan Hakları örgütü Liberty tasarının önünün kesilmesi için başlıca gazetelere tam sayfalık ilanlar verdi. Sivil toplum örgütleriyse uygulamanın hem özel hayatın ihlali anlamına geleceği, hem de başarısız olacağı görüşünü savunuyor.


Muhafazakar Parti’den David Davis de planın “beşikten mezara gözetlenme” anlamına geldiğini savundu.


Bir eleştiri de, parmak izi ve iris taraması gibi biyometrik veriler de taşıyacak kart ve yeni pasaportların çok yüksek maliyeti olacağı şeklinde.


Bakan Clarke, bu eleştirileri maliyete bir “üst eşik” getirileceği sözü vererek dindirmeye çalıştı. Bakana göre, yeni pasaportlar 60 ila 65 sterlin, kimlik kartları ise 90 sterline mal olacak.


London School of Economics tarafından yapılan bir araştırmada ise maliyetin toplamda 300 sterlini bulabileceği öne sürülmüştü.


UYGULAMA


Kartların taşınması ilk aşamada gönüllülük temeline göre uygulanacak. Toplanan verilen yeni bir ulusal veri bankasında biriktirilecek. 2013 yılında ise, herkese kimlik kartı sahibi olma zorunluğu getirmesi yönünde öneriler yer alıyor.


Kimlik kartları uygulaması hayata geçerse, İngilizler, İkinci Dünya savaşı’nda Winston Churchill yönetimince kaldırılmasından bu yana ilk kez kimlik belgesi sahibi olacaklar.


Ancak bu zamana kadar planın bir kaç kez daha parlamento oylamalarından geçmesi gerekecek.


MEDYADAKİ ELEŞTİRİ


The Times’ta Peter Riddell, oylamayla ilgili yorum yazısında “hükümet oylamayı kazansa da tartışmayı kazanmadı” dedi..


Riddell oylamada kabul edilse bile, gerek maliyeti, gerek mahremiyeti ihlal edeceği kaygıları ile yoğun eleştirilere uğrayan projenin önce özel bir komisyonda tartışılmasını, ardından da zorunlu kullanıma geçmeden önce, gönüllülük esasıyla kullanım için eşik getirilmesini ve desteğin ne kadar olduğunun görülmesini önerdi.


The Guardian, Blair’in planının hem maliyet tahminlerinin sanılandan çok daha yüksek olduğunu hem de “takip toplumu” yaratılacağı uyarıları ile yara aldığını öne sürdü.


Aynı gazetede yazan Martin Kettle, kimlik kartlarının Blair’in en büyük hatası olabileceğini dile getirerek “budalaca heves” diye niteledi.


Yazar hükümeti şöyle uyardı:


“Blair’in geçen hafta AB vizyonu konusunda yaptığı konuşma genel olarak fevkaladeydi. Ancak Blair’in kendisine tanınansüre içinde Avrupa’da başarabileceklerinin bir sınırı var. Zaman yanında değil. Budalaca heveslerden kaçınmalı…”


 



 

781850cookie-checkBüyük Birader, kimlik kartıyla geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.