Büyük Birader nerede olduğunu merak ediyor!

Cep telefonu hizmeti veren kuruluşların aboneleri, telefonları açık olsun olmasın bulundukları yere ait coğrafik konumlarını belleğinde bulunduran disketlerin düzenli aralıklarla FBI’a devredilip devredilmemesi bir hukuk ve insan hakları sorunu olarak bir kez daha ABD’de gündeme geliyor.

FBI’ın 277 milyon Ameikalı cep telefonu kullanıcının, ABD’de yahut dünyanın neresinde olursa olsun bulunduğu yerin adresini, sokağına, apartmanın kapı numarasına kadar ânında saptayabilmesi için Adalet Bakanlığı aracılığıyla yaptığı başvuruya henüz cep telefonu şirketlerinden kesin yanıt gelmedi. Cep telefonu kartellerinin hukukî açıdan durumu değerlendirmek için zaman oyalaması taktiğine yöneldikleri sanılıyor.

Öte yandan, faturasız-kontörlü-kartlı hatlar üzerinden geçici cep telefonu kullanımının bu türden izlenmeye olanak vermediği ve bu nedenle abonenin yerini, kimliğini saptama olanağını sağlamadığı için yetkililerce kuşkulu görüldüğü de gelen haberler arasında yer aldı. Yakında faturasız-kontörlü hatların tamamen kaldırılabileceği sinyalleri Washington yönetimince ifade ediliyor.

İngiliz yazar George Orwell’in 1984 adlı romanından beri bu tür toplumsal denetleme haberlerinde hep kullanıla geldiğince, bir kez daha FBI’nın cep telefonu kayıtlarını istemesi üzerine ABD’de “Büyük Birader sizin nerede olduğunuz merak ediyor!” başlıklı yazı ve bildiriler de görülmeye başladı.

1233910cookie-checkBüyük Birader nerede olduğunu merak ediyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.