Büyük Koalisyon’a kredi yok…

Almanya’da iki ay önceki genel seçim ardından büyük koalisyon kurma kararı alan Hıristiyan Demokrat Parti ve Sosyal Demokratlar hükümete parti üyelerinden onay aldı.

Almanya’dan Berliner gazetesi, büyük koalisyon için “Merkel hükümeti ne planlıyor? Bu koalisyon bir anlaşmadan mı ibaret, yoksa ne yapacaklarına dair bir planları var mı? Ne sağlık sektöründe reform için stratejileri var, ne de iş piyasasını canlandırmak için planları.”

Slovakya’dan Pravda ise aynı kaygıları “Ortada sevinecek bir durum yok. Koalisyonun programında fazlasıyla yeni mali yük var; reformlarsa çok çok az” diye dile getirdi.

Almanya’da yayımlanan Die Welt de eleştirel yaklaşarak “Vatandaşlara yeni yük getirecek bir felaket reçetesi yazmışlar. Olsa olsa karaborsayı, vergi kaçakçılığını ve şirketlerin ülkeden kaçışını artıracak bir program. Yazdıkları reform reçetesi, artık varolmayan bir hastaya yazılmış” yorumunu yaptı.

SEÇMENİN KORKUSU

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Independent, Almanya’nın yeni hükümeti konusunda iyimser yaklaştı. Seçim sözlerinin tutulmamasına öfkelenen Bild gazetesinin attığı “Yalancılar” başlığını ve muhafazakar bir uzmanın “Hükümetin programında muhafazakarların etkisini göremiyorum. Bunların hepsi Sosyal Demokratlar’ın fikirleri” sözlerini aktaran gazete, şu yorumu yaptı:

“İşsizliğin yaygın olduğu Almanya’da seçmenler anlaşılır bir kaygıyla, sosyal güvenlik ağlarından vazgeçmeyi, Bayan Merkel’in serbest piyasa girişimciliği modelini benimsemeyi göze alamadı. Schröder’in eşitsizlik uyarıları, onları etkiledi. “Yeni program, gecikmiş reform ihtiyacı ile Alman seçmenlerin korkuları arasında bir denge gözetiyor. Yeni Başbakan Merkel, acıtacak kararları ilk günlerinde alıp, yükü halka eşit paylaştırarak kurnazca bir iş yapıyor.”

1118140cookie-checkBüyük Koalisyon’a kredi yok…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.