Büyükanıt Denktaş’la görüştü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, KKTC’deki temasları kapsamında, 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı çalışma ofisinde ziyaret etti.


Denktaş, halkın Orgeneral Büyükanıt’a büyük sevgi gösterisinde bulunduğunu, Büyükanıt’ın kendilerine “büyük moral” getirdiğini, “büyük çoşku ve heyecan içinde olduklarını” söyledi.


Orgeneral Büyükanıt da, KKTC’ye ayak bastığı andan itibaren halkın gösterdiği ilginin kendisini çok mutlu ettiğini belirterek, sokaktaki insana öyle davranmasını kimsenin öğretmeyeceğini, bunun içten gelen bir duygu olduğunu söyledi. Kıbrıs Türk halkının kendi şahsında Türk askerine gösterdiği sevgi için teşekkür eden Büyükanıt, “çok duygulandığını” ifade etti.


Rauf Denktaş’ı ziyaretinde de duygulandığını belirten Orgeneral Büyükanıt, Denktaş’ın hayatını Kıbrıs’a adadığını, “gerçekçi konuştuğu için de çok çok tenkit edildiğini” kaydetti. Büyükanıt, Denktaş’ı, “yalnız kendisinin değil, bütün Türk milletinin büyük bir devlet adamı olarak gördüğünü”, bu ziyaretten heyecan ve onur duyduğunu ifade etti.


DENKTAŞ: “İKİ TARAFIN UZLAŞMA PAKETİ AYRI”


Denktaş, Kıbrıs konusuna değinerek, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs müzakereleri için “olumlu bir hava aldığını ve katkı koyacağını” söylediğini anımsatarak, “Ben, her Genel Sekretere, ‘Sizin prestijiniz önemlidir, lütfen gerçekleri iyice tespit etmeden prestijinizi ortaya koymayın’ demişimdir. Her iki taraf uzlaşmadan yana olduğunu söylemektedir. Ama her iki tarafın uzlaşma paketi tamamen ayrıdır. Rum, Türk askerinin adadan çıkmasını istiyor” dedi.


Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın, Büyükanıt’ın KKTC’yi ziyaretinden üzüntü duyduğunu açıkladığına işaret eden Denktaş, “Üzüntüsüne devam etsin. Çünkü Türk askeri adada devamlı surette kalmazsa ve kalmayacaksa, Garanti Anlaşması devam etmeyecekse, yapılacak anlaşmanın kıymeti, o anlaşmanın yazıldığı kağıt kadardır, Rumların indinde” diye konuştu.


Kendisi için “uzlaşmaz” denildiğini kaydeden Denktaş, “Kalıcı bir uzlaşma istiyorum. Analar ağlamasın artık, ne Rum tarafında, ne bu tarafta. Rum Enosis hayalini unutsun, Türkiye’nin Kıbrıs üzerindeki haklarını kabul etsin” dedi.


Denktaş, Lokmacı Kapısı ile ilgili bir soru üzerine, Lokmacı’nın, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ı “barışçı göstermek için büyük bir oyun” olduğunu söyledi. Lokmacı ile ilgili Hristofyas’ın şartlarını Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın kabul etmemesi gerektiğini belirten Denktaş, şunları söyledi:


“Çünkü onun (Hristofyas’ın) istediği, Türk askerinin kapı açılacak diye çekilmesi, kendilerine mahalle verilmesi, toprak verilmesidir. Diğer kapıların açılmış olduğu şartlar malumdur. O şartlara uyuyorlarsa, o zaman gereğini yaparlar. Aksi takdirde Lokmacı barikatını anlaşmanın odağı olarak ortaya koymak büyük yanlıştır.”


Orgeneral Büyükanıt, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurtekin’i de ziyaret etti.

707220cookie-checkBüyükanıt Denktaş’la görüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.