‘Büyükanıt’ın sözleri gerilimi artıracak’

The Financial Times, dünkü basın toplantısında Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon yapılması gerektiğini söyleyen Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın bu sözlerinin Türk ve Kürt liderler arasındaki söz düellosuyla başlayan gerilimi daha da tırmandırabileceği yorumunu yaptı.


“Amerika, Irak’ı daha da istikrarsızlaştırabileceği gerekçesiyle böyle bir operasyona karşı çıkıyor. Büyükanıt’ın açıklamalarının böyle bir operasyon konusunda, yaklaşan cumhurbaşkanlığı öncesinde hem Türk siyasi liderleri hem de buna izin vermesi için ABD üzerindeki baskıyı artırmayı amaçladığı anlaşılıyor” diyen gazete şöyle devam etti:


“ABD, Türk ordusunun yaptığı bazı açıklamaların iç politikaya yönelik olduğunu düşünmekle birlikte, hemen değilse bile Türkiye’nin Kuzey Irak’a girme olasılığı bulunduğuna inanıyor. Üyelik müzakerelerinde yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye üzerindeki etkisi azalan Avrupa Birliği de, böyle bir operasyona karşı çıkıyor.”


Times gazetesi de aynı konuyla ilgili bir diğer haberi de şöyleydi:


“Askeri harekat son çare olarak görülüyor. Zira uzmanlar bunun Washington’la ilişkileri zora sokacağını ve seçimler öncesinde Başbakan Erdoğan’ın partisi içindeki Kürt milletvekilleri arasında isyana neden olabileceğini söylüyorlar.”

801720cookie-check‘Büyükanıt’ın sözleri gerilimi artıracak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.