Büyüme hızı sevindirmesin!

Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğindeki kaydettiği büyüme oranının Çin’i geçtiğini belirten gazetenin muhabiri Delphine Strauss, ancak bu aşırı ısınmış büyümenin bir kutlamadan ziyade baş ağrısı yarattığını öne sürdü.

Financial Times’a göre; tüketici harcamalarının beslediği büyüme Türkiye Merkez Bankası’nın ekonomiyi soğutup yavaşlatmak için aldığı geleneksel olmayan önlemler konusunda şüphelere yol açıyor… Merkez Bankası’nın uyguladığı başlıca önlem ise, faiz hadlerini yükseltmekten ziyade bankaların verdiği kredilere sınırlama getirmek.

DIŞ TİCARET AÇIĞI ALARM VERİYOR

Gazete, açıklanan başka rakamların, ülkenin dış ticaret açığının 10.1 milyar dolar gibi rekor bir düzeye ulaştığını ortaya koyduğunu ve bunun da merkez bankasının iç talebi düşürüp şişen cari açığı azaltma hamlesi önündeki zorluklara işaret ettiğini savundu.

İngiltere’deki Royal Bank of Scotland’ın ekonomistlerinden Timothy Ash’in, “Ekonominin yavaşladığına dair hiçbir işaret yok” dediğini aktaran Financial Times, uluslararası yatırımcıların Türkiye ekonomisine baktıklarında sürdürülemez bir büyüme gördüklerini de öne sürdü

Değerlendirmede Merkez Bankası’nın Türkiye ekonomisinin fazla ısındığını gösteren hiçbir kanıt yok şeklindeki karşı görüşlerine de yer verildi.

Gazeteye göre, Merkez Bankası’nın yükselen ekonomilere sermaye akışının yavaşladığını gösteren işaretler nedeniyle, yüksek faizin sıcak para akışını hızlandırarak cari açığı artıracağı öngörüsü artık geçerli değil. Ancak banka yine de daha önce belirlediği tutumunu değiştirmiyor.

Değerlendirmede son olarak, Merkez Bankası’nın tutumunu doğru bulan iktisatçıların, Türkiye’deki ekonomik aktivitenin yılın geri kalanında düşeceğini öngördükleri de belirtiliyor.

837820cookie-checkBüyüme hızı sevindirmesin!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.