Büyüme sevindirdi, cari açık korkuttu

Büyüme hızı 2005 yılında yüzde 7,6 olurken, 2006 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6,3 olarak gerçekleşmişti.    


TÜİK, üretim yöntemiyle hesaplanan gayri safi milli hasıla (GSMH) ve harcama yöntemiyle gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.


Buna göre, bu yılın ikinci çeyreğinde GSMH artışı sabit fiyatlarla yüzde 8,5 , GSYH artışı ise yüzde 7,5 oldu.


Bu yılın ikinci çeyreğinde yaratılan Türkiye’nin GSMH’si cari fiyatlarla yüzde 14,2’lik artışla 91 milyar 624 milyon dolar, altı aylık GSMH’si de yüzde 13,6’lık artışla 172 milyar 114 milyon doları buldu.


Cari fiyatlarla YTL cinsinden rakamlara bakıldığında da GSMH, ikinci çeyrekte yüzde 21,3’lük artışla 132 milyar 861 milyon YTL, altı ayda ise yüzde 17,7’lik artışla 240 milyar 158 milyon YTL olarak hesaplandı.


Geçen yıl GSMH 360 milyar 876 milyon dolar, GSYH de 361 milyar 470 milyon dolar seviyesindeydi.


Sektörel bazda bu yılın altı ayında en yüksek büyüme, sabit fiyatlarla yüzde 19,3 ile inşaatta yaşandı. Bu dönemde tarım yüzde 1,3, sanayi yüzde 7,7, ticaret sektörü de yüzde 7,2 büyüdü.


“BÜYÜME HIZI YÜZDE 5’LİK HEDEFİ AŞABİLİR”


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yılsonu büyüme hızının, yüzde 5’lik hedefi aşarak yüzde 6’ya yakın gerçekleşebileceğini söyledi.


Şener, düzenlediği basın toplantısında, ekonomik programın yanı sıra mali ve parasal disiplinin kararlılıkla sürdürüldüğünü ifade etti. Bakan Şener, ”programın temel hedef ve ilkelerinden sapma ve hedeflerde revizyon söz konusu değil” dedi.
 
CARİ AÇIK YÜZDE 45,1 ARTTI


Cari işlemler açığı bu yılın Ocak-Temmuz döneminde, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 45,1 artarak 20 milyar 774 milyon dolara ulaştı.


“BÜYÜME YAVAŞLAYACAK”


The Financial Times da Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri  “Türkiye daha yavaş bir ekonomik büyümeyle yüzleşiyor” başlığıyla aktardı.


Gazete son açıklanan ekonomideki verileri değerlendirirken Türkiye’nin büyüme oranının önümüzdeki aylarda düşeceğini belirtti.


Bu öngörüsündeki gerekçeleri de “Son dönemde döviz kurlarının aniden değişebilmesi ve faiz oranlarındaki büyük artışın etkisi” olarak gösterdi.


The Financial Times’a konuşan finansal danışmanlık şirketi Raymond James’ten Özgür Altuğ ise Türkiye ekonomisinin 2006’da yüzde 5,1 büyüyebileceğini öngörerek, “Ekonomik faaliyet yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde önemli oranda azalacak” öngörüsünde bulundu.

1033450cookie-checkBüyüme sevindirdi, cari açık korkuttu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.